Nieuws

Dataverzameling in VK kan Facebook duur te staan komen

facebook
© Unsplash / James Yarema
Facebook wordt in het Verenigd Koninkrijk aangeklaagd voor een schadevergoeding van 3,6 miljard euro voor de manier waarop het data verwerkt.

Meta heeft nog maar eens een flinke rechtszaak aan het been. Deze keer gaat het om een zaak in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf wordt er aangeklaagd door dr. Liza Lovdahl-Gormsen omdat het, via Facebook, de data van 45 miljoen gebruikers onrechtmatig verzamelde en er daarna geld mee verdiende.

3,6 miljoen euro

Dr. Lovdahl-Gormsen stelt dat Facebook toegang heeft tot gebruikersdata die afkomstig is van andere Meta-platformen, zoals Instagram. Daarvoor eisen de aanklagers een flinke compensatie van 2 tot 3,1 miljard pond, schrijft TechRadar Pro. Met een euroteken ervoor komt dat neer op een maximale schadevergoeding van 3,6 miljard euro. Dat bedrag moet gebruikers uit het Verenigd Koninkrijk vergoeden voor “het verlies” dat ze leden. De aanklacht stelt dat het bedrijf gebruikers niet voldoende compenseert voor het commercieel gebruik van hun data.

Bij Meta wuiven ze de klacht weg: “We zijn toegewijd om mensen betekenisvolle controle te geven over welke informatie ze op onze platforms willen delen en met wie. We investeren sterk om tools te maken die dat mogelijk maken”, klinkt het. Het bedrijf zegt dat de rechtszaak weinig kans tot slagen heeft, maar geeft wel mee zich te willen verdedigen in de zaak. Het socialemediabedrijf heeft het bovendien ook over de economische waarde die Facebook voor zijn gebruikers heeft – een aspect dat de advocaten van dr. Lovdahl-Gormsen niet mee in rekening brachten.

Schadevergoeding voor gebruikers

De rechtszaak is in feite een herneming van een zaak van vorig jaar. De rechtbank die de zaak behandelt, de Competition Appeal Tribunal, verwierp de klacht toen. In tussentijd werd er aan de aanklacht gesleuteld, waardoor die nu wel wordt aangenomen door de rechtbank.

Rechter Marcus Smith zegt dat het verdict ten laatste in de eerste helft van 2026 valt. Met een prijskaartje van 3,6 miljard euro is het een van de grootste rechtszaken waar Meta al mee te maken had. Indien Facebook veroordeeld wordt en de schadevergoeding moet betalen, profiteren vooral gebruikers daarvan. Iedereen in het VK die tussen februari  2016 en oktober 2023 inlogde op het sociaal medium zal dan aanspraak kunnen maken op een deel van de taart.

Uitgelicht artikel Meta Meta laat data-uitwisseling Facebook en Instagram uitschakelen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business