Nieuws

Adobe komt met eigen AI-assistent voor pdf’s en andere bestanden

adobe
© iStock / David Tran
Adobe, ontwikkelaar van het .pdf-bestandsformaat lanceert een AI-systeem dat je de documenten helpt lezen.

Het ene na het andere techbedrijf pakt uit met een AI-assistent. Vooral de chatbots van grote aanbieders, zoals Google en Microsoft, gaan met de aandacht lopen. Je kan de AI-systemen aanwenden voor een breed scala aan taken, waaronder het samenvatten van .pdf-bestanden. Opmerkelijk is dat Adobe, dat het .pdf-bestandsformaat ontwikkelde, daarvoor zelf geen tool aanbiedt. Dat corrigeert het bedrijf nu.

AI-assistent voor pdf-lezers

Adobe komt namelijk met een nieuwe AI-assistent die specifiek voor .pdf-lezers werd ontwikkeld. Eerder kwam het bedrijf al met AI-tools voor programma’s zoals Photoshop, maar nu komen dus ook Reader en Acrobat aan de beurt. De AI-assistent is momenteel enkel beschikbaar in een bètaversie en is dus nog niet helemaal volwassen.

Het bedrijf achter programma’s als Photoshop en Acrobat lijkt niet erg wakker te liggen van de naamgeving en marketing. De nieuwe AI-assistent heet namelijk gewoon AI Assistant. De tool is in staat om gebruikers vragen voor te schotelen, zodat ze snel door het bestand kunnen navigeren. Tegelijkertijd is het ook mogelijk om zelf vragen te stellen aan de assistent of om het bestand (of delen ervan) te laten samenvatten. Het systeem kan bovendien overweg met meerdere bestandsformaten. Ook Word-documenten en Powerpoint-presentaties kan je dus aan AI Assistant voorschotelen.

De tool is gebaseerd op Adobe Sensei. Gebruikers maakten al kennis met die software via Adobes Liquid Mode. Die tool is in staat om slechte scans op te schonen en ze opnieuw leesbaar te maken. Volgens Adobe moet de nieuwe assistent dan ook gezien worden als een voortzetting van Liquid Mode. Hij maakt grote hoeveelheden tekst namelijk makkelijk lees- en navigeerbaar door ze samen te vatten.

Abonnement op komst

Niet alle gebruikers zullen AI Assistant in hun Adobe-programma’s zien opduiken. Die eer is enkel weggelegd voor betalende klanten die een Acrobot Standard-, Pro Individual- of Teams-abonnement hebben. Zij krijgen, gedurende de bètafase, gratis toegang tot de AI-tool. Zodra die helemaal op punt staat, zullen betalende klanten het AI-systeem kunnen ontgrendelen met een bijkomend abonnement.

Uitgelicht artikel Adobe Adobe waarschuwt investeerders voor rechtszaak

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business