Nieuws

Reddit is klaar voor beursgang na AI-deal met Google

Reddit beursgang
© Unsplash / Brett Jordan
Lang werd erover gespeculeerd, maar na meerdere jaren trekt Reddit naar de New York Stock Exchange als 'RDDT'.

Sociaalmediabedrijf Reddit is klaar voor de beursgang. Jarenlang werd daarover gespeculeerd, maar het bedrijf hield de boot altijd af. Het bedrijf diende nu de papieren voor een intiële openbare aanbesteding in, en doet de New York Stock Exchange aan met ‘RDDT’ als ticker.

Gebruikers als eigenaars

De beursgang moet niet alleen investeerders ten goede komen, maar moet ook wat bieden voor wie Reddit al langer gebruikt. De sociale nieuwssite werd opgericht in 2005 en steunt sindsdien op user-generated content en vertrouwt op vrijwillige moderators om alles in goede banen te leiden. Reddit-CEO Steve Huffman stipt aan dat langdurige gebruikers daardoor een “deep sense of ownership” hebben: ze hebben reeds het gevoel dat Reddit hen deels toebehoort. Daarom biedt het bedrijf de mogelijkheid aan gebruikers en moderators om meteen bij de beursgang aandelen te kopen.

Niet alle gebruikers komen daarvoor in aanmerking. Reddit zal kijken naar de zogenaamde ‘karma’-score op de website, die aangeeft hoe vaak je met anderen interageert op de site. Voor moderators wordt er gekeken naar hun activiteiten en naar hoeveel subreddits zij precies modereren.

Gebruikscijfers

Voor de beursgang was Reddit een privébedrijf dat geen gebruikscijfers moest meedelen. Dat verandert nu, waardoor we zicht krijgen achter de schermen. De sociale nieuwssite zag in december 2023 maar liefst 500 miljoen gebruikers passeren. De website telt sinds kort elke dag iets meer dan 73 miljoen unieke gebruikers. Met die cijfers kon het bedrijf in 2023 een omzet van 804 miljoen dollar draaien, al wordt het bedrijf daardoor niet per se winstgevend. Reddit bekijkt de mogelijkheid om AI-deals aan te gaan, zodat het bedrijf zijn inkomensstroom kan diversifiëren.

AI-deal met Google

De eerste van die deals is al rond. Eerder deze maand raakte bekend dat Reddit zijn content onder licentie zou aanbieden bij een AI-ontwikkelaar. Er werd vermoed dat OpenAI achter de deal van 60 miljoen dollar per jaar zit, maar dat blijkt niet te kloppen. Google zal de content van de nieuwssite gebruiken om zijn AI-modellen te trainen. Voor de sociale nieuwssite hangt er bovendien nog een voordeel aan vast: door Google op de data te laten trainen, kan het eventueel Reddit-posts ook beter weergeven in de zoekresultaten. De zoekresultaten op Reddit zelf zouden er ook beter van moeten worden, dankzij ondersteuning van Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business