Nieuws

Reddit-data voor AI-training: deal van €55,5 miljoen

Reddit
© iStock / Stockcam
Socialmediaplatform Reddit heeft een licentiedeal gesloten met een niet nader benoemde AI-gigant. Die gaat voortaan data van Reddit gebruiken voor het trainen van zijn AI-model.

Vermoed wordt dat AI-gigant OpenAI achter de licentiedeal zit, maar dat staat niet vast. Bloomberg stelt wel vast dat de licentiedeal Reddit jaarlijks omgerekend zo’n 55,5 miljoen euro oplevert. In ruil daarvoor stelt Reddit de door gebruikers gegenereerde content open voor de AI-gigant.

Vorig jaar startte Reddit al met het aanrekenen van een bedrag voor het gebruik van zijn Data API. Daarmee wilde het voorkomen dat bedrijven gratis data van Reddit konden crawlen. Eind 2023, zo meldt The Washington Post, stond het platform zelfs op het punt webcrawlers van Google en Bing te weren. Ook die bedrijven zouden de content op Reddit gebruiken voor het trainen van AI-modellen.

Gesprekken met nieuwsuitgevers

Socialmediaplatformen spelen een relatief kleine rol in de markt van licenties voor AI-partijen. Meta, dat zelf aan AI-modellen sleutelt, zal zijn data bijvoorbeeld niet zo snel onder licentie uitgeven. Voor AI-giganten ligt de focus dan ook op licenties met nieuwsuitgevers. Eerder dit jaar kwam naar buiten dat OpenAI in gesprek is met de uitgevers van CNN, Fox en Time.

De licentiedeals met deze partijen zouden niet alleen nieuwsberichten omvatten: OpenAI zet ook in op foto’s en video’s om zijn multimodale AI-model GPT-4 te kunnen trainen. Momenteel zou OpenAI jaarlijks 4,6 miljoen euro uitgeven aan licentiedeals met nieuwsuitgevers – een schijntje vergeleken met de deal die Reddit ditmaal binnensleept.

Apple lijkt de portemonnee iets verder open te trekken. Ook de elektronicagigant uit Cupertino zet in op de ontwikkeling van een AI-model en wil meerjarige licentiedeals sluiten met nieuwsuitgevers, meldt The New York Times.

Noodzakelijk voor beursgang

Intussen werkt Reddit aan de beursgang en mikt het op een waardering van 5 miljard dollar. AI zou potentiële investeerders over de streep kunnen trekken, schrijft Bloomberg – veel investeerders zijn geïnteresseerd in AI en het potentieel van de techniek om de winst een boost te geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business