Nieuws

Nintendo Switch-emulator Yuzu ontvangt klacht van Nintendo

Nintendo Switch Yuzu
© Unsplash / Omar Rodriguez
De ontwikkelaars van Yuzu, een emulator die de Nintendo Switch naar pc's brengt, worden aangeklaagd door Nintendo.

Tumult in gamingland: console- en spellenfabrikant Nintendo klaagt de ontwikkelaars van de populaire Yuzu-emulator aan. Yuzu is een programma waarmee gebruikers spellen voor de Nintendo Switch op pc’s kunnen spelen. Daar is Nintendo niet bijzonder blij mee: volgens de spellenfabrikant maken de Yuzu-ontwikkelaars inbreuk op het auteursrecht.

Daar blijft het niet bij. Nintendo meent dat de ontwikkelaars op meerdere manieren tegen de Digital Milennium Copyright Act (DMCA) zondigen. Bij Yuzu zouden ze zich schuldig maken aan ‘circumvention’ en ‘trafficking’: het kraken van de Nintendo Switch en het verspreiden van die software. De Japanse spellenfabrikant gaat er namelijk van uit dat Yuzu specifiek ontwikkeld werd om op illegale wijze spellen te kunnen spelen. Volgens de DMCA mag zo’n software niet verspreid worden.

Nintendo wil dat de ontwikkelaars achter de Nintendo Switch-emulator het programma meteen opdoeken. Daar blijft het echter niet bij: de Japanse spellenfabrikant probeert om Yuzu zo goed als uit te wissen. Het bedrijf vraagt daarom ook controle over domeinnamen, URL’s, chatrooms en socialemedia-accounts van Yuzu.

Emulators zoals Yuzu bevinden zich juridisch gezien in een grijze zone. In principe is het toegestaan om een console softwarematig na te bouwen zodat je programma’s ervoor kan blijven draaien. De enige voorwaarde is dat daarvoor geen auteursrechtelijk beschermde code gebruikt wordt. Dat gebeurde bij Yuzu wel: de emulator kraakt verschillende encryptielagen die op de Switch aanwezig zijn.

Daar gaat deze zaak echter niet over: Nintendo kijkt niet naar de code achter de emulator, maar naar het doel ervan. Het gamingbedrijf dat Yuzu uitsluitend ontwikkeld werd om beschermde Nintendo-spellen op een illegale manier te spelen. Het is aan de ontwikkelaars om aan te tonen dat zoiets niet het geval is, anders dreigen ze inderdaad in de problemen te komen.

Het Japanse gamingbedrijf haalt verder aan dat het schade heeft geleden dankzij de Yuzu-emulator. Het populaire The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom zou bij de release meer dan een miljoen keer illegaal gedownload zijn. Terzelfdertijd stegen de inkomsten bij Yuzu: heel wat mensen haakten aan bij het Patreon-account van de ontwikkelaars. Daar konden ze onder andere tips vinden over hoe ze de beschermde Nintendo-spellen aan de praat kregen.

De zaak ziet er niet bepaald goed uit voor Yuzu. De kans is dan ook groot dat de ontwikkelaars voor een schikking gaan om op die manier een kostelijke rechtszaak te vermijden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business