Nieuws

iPhone 17-serie stapt eindelijk af van 60Hz-schermen

iPhone 16 schermen
© Unsplash/Amanz
Vanaf de iPhone 17-serie zouden alle iPhones zogeheten ProMotion-schermen meekrijgen. Dat zijn 120Hz-schermen met ondersteuning voor variabele beeldverversing.

Apple introduceerde de ProMotion-techniek in 2021 voor het eerst op iPhones. Sindsdien zijn de vloeiende 120Hz-schermen voorbehouden aan de Pro-versies. Ook op de iPhone 16-serie verkiest Apple 60Hz-oledschermen voor de iPhone 16 en iPhone 16 Plus. Vanaf de iPhone 17-reeks zou daar echter verandering in komen, meldt The Elec.

Voordelen van ProMotion-schermen

Volgens de Zuid-Koreaanse site krijgen alle iPhone-varianten in die reeks ProMotion-schermen met een variabele 120Hz-verversingssnelheid. ProMotion-schermen passen hun verversingssnelheid dynamisch aan tussen 1 en 120 Hz. Bij het lezen van een webpagina kan de verversingssnelheid lager zijn dan bij het kijken van video’s of het spelen van games. Dit zorgt voor een lager stroomverbruik.

De variabele beeldverversing maakt ook een always-on-modus mogelijk. Die modus is enkel beschikbaar op recente iPhones met ProMotion-schermen. In die stand-by-modus schakelt het scherm terug naar een verversingssnelheid van 1 Hz, wat het energieverbruik in die modus verlaagt. ProMotion-schermen voelen daarnaast vloeiender aan dan de verouderde LTPS-schermen op huidige iPhone-modellen.

Animaties voelen hierdoor vloeiender aan, en ook het scrollen door webpagina’s gaat soepeler. Het is een verschil dat je vaak pas opmerkt als je een smartphone met een 120Hz-scherm in gebruik neemt.

Apple werkt samen met BOE

Apple heeft een goede reden om de niet-Pro-modellen nu ook te voorzien van ProMotion-schermen. Apple wil namelijk dat de iPhone 17 (Plus) weer gaat aanvoelen als een upgrade tegenover de 16, en daarvoor trekt het ProMotion uit de kast.

The Elec meldt in het rapport ook dat Apple gesprekken voert met het Chinese BOE over de levering van oledpanelen voor de iPhone 17-serie. Cupertino houdt oledfabrikanten LG en Samsung achter de hand in het geval dat BOE niet de gewenste aantallen kan leveren. Gezien de smartphonereeks pas in 2025 wordt gelanceerd, kan dit nog veranderen. Neem de geruchten daarom nog wel met een korrel zout.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business