Nieuws

Iedereen schrijft binnenkort muziek met nieuwe AI van Adobe

Adobe Audiobewerking
© Unsplash / Erwi
Adobe laat de wereld kennismaken met hun experimentele Project Music GenAI Control. De software maakt muziekstukken van tekstprompts.

Het softwarebedrijf Adobe, bekend van Photoshop en Premiere Pro, werkt aan een AI-assistent die de manier waarop mensen muziek schrijven gaat veranderen. Zonder professionele audio-ervaring zal je een volledig muziekstuk kunnen produceren, om vervolgens in te zetten als bijvoorbeeld achtergrondmuziek op je video. Het programma heeft de voorlopige naam Project Music GenAI Control. Het is een generatieve AI, zoals ChatGPT of Midjourney, maar dan voor muziek. Je voert een tekstprompt in, en vervolgens zal het programma audio genereren op basis van jouw instructies.

De software werkt als volgt: je voert tekstuele informatie in over de sfeer & genre die je nodig hebt, zoals ‘droevige jazz’ of ‘krachtige rock’. Vervolgens zal de AI-tool een eerste voorstel creëren van de muziek. Daarna heeft de gebruiker toegang tot verschillende tools om de audio tot in de puntjes te bewerken. Je kiest zelf het tempo, de structuur, de herhalingspatronen, de intensiteit, of je kan zelfs de audio transformeren op basis van een referentiemelodie.

Project Music GenAI Control is multi-inzetbaar, volgens Adobe. De assistent zal er zijn voor podcasters, monteurs, of anderen die nood hebben aan een audiostuk met een bepaalde stemming en toon. Het is ideaal voor het creëren van intro’s, outro’s of achtergrondmuziek. De kracht zit volgens Adobe niet enkel in het maken van muziek op basis van tekst, maar ook in de controle die de gebruikers hebben om de audio aan te passen. Tools om muziek te genereren via AI zijn al beschikbaar (kijk maar naar Google’s MusicLM of Meta’s Audiocraft), maar die hebben geen mogelijkheid om de audio aan te passen na de productie ervan.

De AI-tool werd tijdens de Hot Pod Summit in Brooklyn aangekondigd. Het project wordt ontwikkeld in samenwerking met de University of California en de Carnegie Mellon University. Hoewel ze veel verduidelijken in hun conceptvideo, zit het prototype nog steeds in een vroeg stadium. Hoe de precieze werking en implementatie zal zijn, valt nog te bezien. Wanneer de generatieve AI klaar is voor de markt, is ook nog niet bekend.

Adobe & AI

Adobe is al langer bezig met AI te implementeren in hun software. Met Firefly hebben ze hun eigen generatieve AI voor het produceren van afbeeldingen. Ze laten het AI-model in harmonie werken met hun bestaande software. Gebruikers hebben toegang vanuit Photoshop of Illustrator, of zelfs rechtstreeks vanuit de browser. Zo kan een afbeelding in Photoshop eenvoudig opgevuld worden met AI. Mogelijk wordt dit op vlak van muziek dus ook geïmplementeerd in programma’s zoals Premiere Pro of Audition.

Uitgelicht artikel adobe Adobe komt met eigen AI-assistent voor pdf’s en andere bestanden

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business