YouTube Music laat je eindelijk podcasts sorteren

YouTube logo
© iStock / 5./15 WEST
YouTube Music heeft twee handige wijzigingen doorgevoerd voor gebruikers op Android en iOS. Voor podcasts is er bijvoorbeeld eindelijk een sorteerknop. Ook kan je sneller muziekradio's creëren.

Net als Spotify laat YouTube Music je zogeheten muziekradio’s creëren. Gebruikers kunnen daarvoor tot dertig artiesten selecteren en de variëteit van artiesten en nummers bepalen. Voorheen moest je daarvoor zoeken naar de “music tuner”-knop op het startscherm. Na een update op Android en iOS is die knop ook te vinden in je muziekbibliotheek. Klik daar op de “Nieuw”-knop en selecteer “Radio”. Vooralsnog is de knop enkel te vinden in de mobiele apps. Of en wanneer deze naar de webversie komt, blijft koffiedik kijken.

Sorteeroptie voor podcasts

Music introduceert ditmaal ook een sorteeroptie voor podcasts. Via die sorteerknop kan je bepalen of je de nieuwste of oudste podcast eerst wil zien. Die functie is beschikbaar voor alle podcasts, ook als ze niet ‘native’ naar YouTube zijn geüpload. Podcasts die wel standaard via YouTube verschijnen, krijgen nog wat extra sorteeropties.

Voor die YouTube-podcasts krijgen gebruikers namelijk twee extra sorteeropties: “Meest populair” en “Standaard”. Voor de populairste afleveringen kijkt het platform naar de kijkcijfers en de lengte van de kijk- of luisterduur.

Podcasts in de Music-app

Google introduceert de sorteeropties in Music nadat het eerder aankondigde afscheid te nemen van Google Podcasts. Dat podcastplatform sluit na maart 2024 zijn deuren. Tot en met augustus blijft het mogelijk om gegevens uit de Podcasts-app te exporteren in OPML-formaat. Gebruikers van Podcasts worden aangeraden over te stappen naar Music. Daarop kan je sinds eind vorig jaar ook in België en Nederland podcasts luisteren.

Bij de aankondiging gaf Google te kennen dat de transitie “tijd zal kosten”, maar dat het uiteindelijk tot een beter product zou leiden. Onder de streep was het een onvermijdelijke stap. Toen het YouTube-team begon met de ontwikkeling van podcastsfuncties, werd eigenlijk al wel duidelijk dat Podcasts in zijn toenmalige vorm zou verdwijnen. Niet veel later werd dat ook werkelijkheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business