Nieuws

Google Podcasts verdwijnt definitief in april

YouTube Music
© Unsplash
Google Podcasts verdwijnt per april 2024 van het speeltoneel. Nadien neemt YouTube Music de rol van Podcasts op zich, ook in België en Nederland.

In september bracht Google het nieuws naar buiten te stoppen met Google Podcasts. Hiermee wil de zoekgigant naar eigen zeggen ruimte creëren voor extra investeringen in de podcastervaring op YouTube Music. Hierdoor zou het een betere podcastervaring voor fans en podcasters aan kunnen bieden. De verbeterde ervaring omvat volgens Google onder meer uitgebreide communityfuncties, nieuwe ontdekkingsmogelijkheden en de optie voor audiovisueel schakelen.

Hierdoor moet Google Podcasts na acht jaar plaatsmaken voor YouTube Music. Volgens een recent verschenen supportdocument kunnen gebruikers tot en met maart 2024 gebruik blijven maken van Googles Podcasts-app. Vanaf april kan men er geen podcasts meer beluisteren. Om de overstap naar andere podcastdiensten te vergemakkelijken, kunnen gebruikers hun abonnementen exporteren in OPML-formaat. Die kunnen ze dan weer importeren bij bijvoorbeeld YouTube Music.

Helaas zit ook daar een vervaldatum op. Gebruikers kunnen hun Podcasts-data tot en met augustus 2024 exporteren. Nadien worden de data van Googles servers verwijderd.

YouTube Music in België

Wie aan YouTube Music denkt, denkt mogelijk ook meteen aan het bijbehorende Premium-plan. Dat is echter geen vereiste om podcasts te mogen luisteren via de muziekstreamingsdienst. Ook het downloaden van podcastafleveringen en het luisteren van podcasts op de achtergrond is mogelijk zonder abonnement. Of er op termijn wel betaalde podcastfuncties beschikbaar komen, zal mettertijd moeten blijken.

“We weten dat deze overgang tijd zal kosten, maar deze inspanningen zullen ons in staat stellen om een geweldig product te bouwen dat makers en artiesten beloont en fans de beste podcastervaring biedt”, sloot Google af in september. Onduidelijk blijft waarom Google de podcasts exact in Music wil integreren. De genoemde functies zou het in principe ook kunnen inbouwen in de Podcasts-app. Zoals wel vaker bij Google lijkt het bedrijf echter niet zo veel te geven aan zijn bestaande diensten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business