Z-Wave Alliance start uitrol Z-Wave Long Range

Z-Wave in Homey
© Athom
De Z-Wave Alliance komt nu ook in Europa met de vernieuwde Z-Wave Long Range-standaard. Zoals de naam doet vermoeden is vooral het bereik van de smarthomestandaard een stuk groter.

Het bereik van smarthomenetwerken als Z-Wave en Zigbee is altijd relatief beperkt geweest. Het bereik van je Zigbee- en Z-Wave-netwerk hangt grotendeels af van de constructie van je huis. In huizen met dikke betonnen muren en vloeren neemt de signaalsterkte sneller af dan in een huis met een houten constructie. De huidige Z-Wave-standaard hield rekening met een gemiddeld bereik van 25 meter. Met Z-Wave Long Range (LR) is dat bereik vier keer zo groot, tot wel 100 meter.

Long Range-versie in Europa

De Z-Wave Alliance introduceerde in 2020 de Long Range-versie van Z-Wave. Die variant is sindsdien ook beschikbaar in de Verenigde Staten. De alliantie kondigt nu aan de standaard ook in Europa uit te brengen. Een update van de Europese standaard is in de maak en wordt binnenkort naar partners van de Z-Wave Alliance gestuurd. Het is aan de partners of ze de nieuwe standaard willen gebruiken. Bestaande apparaten krijgen er geen langer bereik door.

Wel zijn de twee varianten van de Z-Wave-standaard backwards compatible. Dat betekent: als je nu een ‘oude’ hub in huis hebt, kun je daar straks ook Long Range-apparaten op aansluiten. Het omgekeerde geldt ook voor nieuwe LR-hubs.

Langere batterijduur

De alliantie belooft met de Long Range-versie niet alleen een groter bereik, maar ook een verbeterde batterijduur van je smarthome-apparaten. Een knoopcelbatterij zou na de upgrade tot wel tien jaar meegaan. Dat lijkt ons wellicht meer een hypothetische duur voor apparaten die niet veel gebruikt worden. Een deursensor die dagelijks meermaals data verstuurt, heeft toch wat vaker een nieuwe batterij nodig.

Duidelijk is wel dat het netwerk een pak efficiënter is geworden. Dat blijkt ook uit het maximale aantal apparaten dat je op één netwerk kunt aansluiten. Dat stijgt met Z-Wave Long Range van 232 naar 2.000 apparaten. Daarvoor heb je dan wel een Long Range-hub nodig, en die zijn er simpelweg nog niet.

Uitgelicht artikel IKEA smarthomesensoren IKEA komt met slimme waterleksensor voor nog geen €10

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business