SOS-satellietfunctie komt naar Google Pixel-telefoons

Google Pixel 8 Pro
© Google
Google zou op korte termijn een SOS-satellietfunctie onthullen voor Google Pixel-smartphones. De benodigde code zou reeds op diverse Pixel-toestellen staan.

Apple biedt sinds enige tijd satellietcommunicatie aan op zijn iPhones. Android-fabrikanten liepen tot nu toe achter: ze slaagden er nog niet in een vergelijkbare dienst te lanceren. Maar 2024 kan wel eens het jaar van de verandering worden.

Samsung kondigde eerder aan dit jaar SOS-satellietcommunicatie te introduceren. Ook het Google Pixel-team werkt aan de mogelijkheid om noodberichten via satellieten te versturen, zo meldt Google News via Telegram.

Satellite SOS

Google heeft daarvoor wijzigingen aangebracht in de Adaptive Connectivity Services. Dit servicepakket beheert onder andere de Emergency SOS-functie en straks ook de “Satellite SOS”-functies. Uit gelekte afbeeldingen blijkt dat gebruikers kunnen instellen welke persoonlijke informatie hulpdiensten te zien krijgen. Dit helpt hen om de juiste hulp te regelen.

Meer dan alleen noodberichten

Gebruikers kunnen niet alleen noodberichten versturen, maar de SOS-satellietfunctie moet ook telefoongesprekken ondersteunen, meldt Google News. Vast staat dat Google de functie naar Pixel-telefoons wil brengen. Welke toestellen de functie precies gaan ondersteunen, is nog wel onduidelijk. Mogelijk betreft het enkel de Pixel 8-serie en toekomstige Pixel-smartphones.

Samenwerking met Garmin

Voor de SOS-satellietcommunicatie lijkt Google samen te werken met Garmin. Dat bedrijf biedt SOS-noodhulp via zijn Search & Rescue-verzekering. Een deel van de kosten van noodhulp wordt dan vergoed via Garmins verzekering. Het is onduidelijk of deze verzekering verplicht is voor het gebruik van SOS-satellietcommunicatie.

Het is ook nog niet bekend of Google de functie of functies (tijdelijk) gratis aanbiedt aan Pixel-gebruikers. Bij Apple zijn de SOS-satellietfuncties tot twee jaar na de aankoop van iPhones gratis. In november 2023 kondigde Apple aan de gratis termijn met één jaar te verlengen voor iPhone 14-gebruikers.

Wanneer komt de satellietdienst?

Wanneer Google de satellietdienst gaat aanbieden, is nog niet duidelijk. Mogelijk volgt er tijdens I/O 2024, Googles jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie begin mei, een belangrijke aankondiging voor Pixel-telefoons.

Het is opvallend dat het zo lang duurt voordat Android-telefoons satellietfuncties ondersteunen. Android-topman Hiroshi Lockheimer liet eind 2022 weten te werken aan satellietondersteuning voor Android 14. De Android-versie verscheen in oktober 2023, maar sindsdien is er weinig nieuws. Zelfs Qualcomm trok zich terug uit de satellietrace.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business