Nieuws

TikTok wil meer lange video’s en betaalt makers ervoor

TikTok
© iStock / Solen Feyissa
Langere video's leveren TikTok meer geld op. Om die reden betaalt het platform meer uit voor video's met een langere duur.

Dat TikTok, vooral bij jongeren, razend populair is, staat als een paal boven water. Resultaten van de imec digimeter tonen aan dat 63% van alle 18- tot 24-jarigen de kortefilmpjesapp actief gebruiken. De app wordt, net als andere sociale media, ervan beschuldigd de attentiespan van jongeren flink in te korten. Het beleid van de socialemedia-app lijkt echter een andere richting te volgen: daar willen ze net dat de filmpjes langer duren.

Wie enorm populair is op sociale media, kan er geld aan verdienen. Ook bij TikTok is dat zo: daar kunnen gebruikers zich sinds vorig jaar aanmelden bij het zogenaamde Creativity Program. Dat programma spoorde gebruikers al aan om langere video’s online te plaatsen. Bij de app hopen ze zo niet alleen meer hoogwaardige content aan te trekken, maar willen ze vooral meer advertenties tonen.

Enkel geld voor lange video’s

Het verbaast dan ook niet dat TikTok het Creativity Program iets anders vormgeeft, waardoor enkel video’s van meer dan 60 seconden geld opleveren. Indien een video langer dan 60 seconden duurt, houdt TikTok rekening met vier criteria: “originaliteit, duur, zoekwaarde en engagement”. Hoe beter een filmpje aan die criteria beantwoordt, hoe meer het kan opleveren.

Op die manier probeert TikTok gebruikers aan te sporen om langere filmpjes te maken. Die aanpak blijkt te werken, zowel voor het medium als voor de gebruikers. TikTok meent dat de uitbetalingen de laatste 6 maanden met 250% de hoogte in gingen. Sinds het programma van start ging stijgt bovendien het aantal grootverdieners via de app. “De hoeveelheid creators die $50.000 verdienen verdubbelt bijna elke maand”, zeggen ze er bij TikTok over.

Aanbod, maar niet per se vraag

Of kijkers zitten te wachten op langere video’s is maar de vraag. Het platform werd razend populair dankzij korte filmpjes. Heel wat gebruikers lieten bij een navraging door TikTok ook weten dat die langere video’s “stresserend” zijn.

Voor wie populaire filmpjes van langer dan een minuut maakt is de verandering welgekomen. Wie zich aanmeldde voor de Creativity Program-bèta zag vorig jaar al bedragen tot 100.000 dollar op de rekening verschijnen. Het gaat hier wel om accounts met miljoenen volgers: met een aantal honderd volgers zal je niet snel aan een uitbetaling geraken.

Uitgelicht artikel Universal TikTok Universal haalt meer muziek van TikTok: tot 80% nummers bedreigd

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business