Nieuws

OpenAI verklapt per ongeluk details over GPT-4.5 Turbo

ChatGPT
© iStock / Robert Way
OpenAI heeft wat informatie over GPT-4.5 Turbo online gezet die nog niet voor publicatie bestemd leek. Dit is wat je moet weten.

Gisteren ging het op sociale media zoals X en Reddit vooral over de nieuwste ontwikkeling bij OpenAI. Opmerkelijk, want het bedrijf kwam namelijk niet met nieuws naar buiten. Enkele Redditors en X-gebruikers bemerkten echter een nieuwe pagina op de website van OpenAI. Het onderwerp van die pagina was GPT-4.5 Turbo, een taalmodel dat nog niet bestaat.

Dus: het lijkt erop dat OpenAI binnenkort een nieuwe versie van het GPT-taalmodel uitbrengt, maar dat het bedrijf iets te snel was met dingen online te zetten. OpenAI zette de fout inmiddels recht: op hun website is niets meer over het toekomstige model te vinden. Zoekmachines zoals Bing en DuckDuckGo slaagden erin om de pagina te indexeren. Hoewel er nu niets meer online staat, is daar wel een gecachete beschrijving te vinden.

Sneller en beter

In die korte beschrijving staat heel wat informatie over GPT-4.5 Turbo. De tekst leert bijvoorbeeld dat het nieuwe taalmodel sneller, meer accuraat én beter schaalbaar is. Het contextvenster is binnenkort 256.000 tokens lang. Ter vergelijking: het huidige GPT-4 Turbo heeft een contextvenster van 128.000 tokens. Je vraag mag bij de nieuwe chatbot dus dubbel zo lang zijn, terwijl die ook nog eens meer informatie van eerder in het gesprek blijft onthouden. Het contextvenster bepaalt namelijk ook hoe ver het geheugen van een chatbot teruggaat.

Dat is niet de enige nieuwigheid: het toekomstige model zou ook met veel recentere informatie overweg kunnen. Momenteel weet GPT-4 Turbo wat er gebeurd is tot en met april 2023. Het nieuwe taalmodel zou kennis hebben tot juni 2024. Daarmee weten we meteen dat de release van GPT-4.5 Turbo ergens rond juni zal plaatsvinden.

OpenAI communiceerde zelf niet verder over het lek. De pagina die Bing en DuckDuckGo konden indexeren werd inmiddels ook offline gehaald. Het lijkt er in ieder geval op dat het volgende taalmodel van OpenAI vroeg of laat beschikbaar is. Het originele GPT-4-taalmodel werd gelanceerd op 14 maart 2023, en is dus ondertussen een jaar oud.

Uitgelicht artikel Copilot upgrade 2024 Microsoft brengt GPT-4 Turbo naar gratis versie Copilot

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business