Nieuws

Amerikaanse beurswaakhond bekijkt Reddits AI-deal

Reddit
© iStock / Stockcam
Een AI-deal met Google moest ervoor zorgen dat de beursgang van Reddit zonder slag of stoot kon verlopen. De FTC heeft daar bedenkingen bij.

Reddit maakt zich al enige tijd klaar voor een beursgang. Eerder maakte het socialemediabedrijf al bekend dat het zijn content zou aanbieden om AI-modellen mee te trainen. De sociale nieuwssite heeft daarvoor al een akkoord met Google, maar dat levert vooral de aandacht van de Federal Trade Comission op. De Amerikaanse beurswaakhond wil eerst kijken hoe die licentieverlening precies werkt.

AI en Reddit

Op sociale nieuwssite Reddit is heel wat content te vinden die door gebruikers gerealiseerd werd. Die gegevens zijn interessant voor AI-aanbieders zoals Google en OpenAI. Hun taalmodellen hebben namelijk énorm veel data nodig om goed te kunnen trainen. Sociale media-sites zijn dan een heuze goudmijn: daar valt heel wat content te rapen om AI-modellen mee te laten bijleren.

Daar staan echter flinke bedragen tegenover. Vooral sinds de opkomst van generatieve AI-systemen zoals ChatGPT beregelen socialemediasites strenger wie er aan die gegevens kan. Voor Reddit – en Twitter/X – betekende dat de API-toegang plots betalend werd. Die API gebruiken AI-ontwikkelaars namelijk om snel grote hoeveelheden data op te kunnen vragen. Alternatieve apps zoals Apollo hebben die ook API nodig om te kunnen werken. Gebruikers merkten dan ook vooral dat tal van alternatieve Twitter- en Reddit-apps uit de appwinkels verdwenen. Voor onderzoekers en AI-ontwikkelaars lag de zaak wat anders: plots hadden ze geen toegang meer tot de data van Reddit en X, maar moesten ze ervoor betalen.

Licentie op data

Reddit zal die data nu onder licentie aan Google aanbieden, in plaats van die toegankelijk te maken via de API. Dat trekt de aandacht van de Amerikaanse beurswaakhond. De FTC stuurde op 14 maart een brief naar Reddit waarin het een onderzoek aankondigt. Voorheen haalde Reddit de inkomsten uitsluitend uit advertenties. Om toekomstige investeerders tevreden te stellen diversifieerde het socialemediabedrijf zijn inkomensstroom. Of dat het bedrijf problemen oplevert zal ervan afhangen: indien alles volgens de regels van de kunst gebeurt, heeft Reddit niets te vrezen.

Het FTC-onderzoek is niet openbaar, waardoor de gevolgen moeilijk in te schatten zijn. Of Reddits beursgang op 21 maart kan doorgaan, is dan ook een vraag die zichzelf zal moeten beantwoorden.

Uitgelicht artikel Reddit Reddit is klaar voor beursgang na AI-deal met Google

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business