Nieuws

Apple klaagt medewerker aan die Vision Pro lekte

Apple Vision Pro
© Unsplash / Mylo Kaye
Apple klaagt een voormalige medewerker aan die verschillende features van nieuwe producten lekte aan journalisten.

Apple heeft een rechtszaak ingediend waaruit blijkt dat ze een medewerker verdenken van het lekken van bedrijfsinformatie. Deze informatie omvatte onbekende details over Apple’s Journal-app en de ontwikkeling van de VisionOS-headset. Naast deze onthullingen lekte de ex-medewerker ook strategieën voor regelgeving en andere gevoelige bedrijfsinformatie. De claim werd ingediend in de rechtbank van Californië tegen ex-medewerker Andrew Aude.

Het proces onthult verontrustende communicatiepatronen tussen de ex-medewerker, Andrew Aude, en verschillende journalisten. Tussen juni en september 2023 alleen al had Aude meer dan 1400 keer contact met een Wall Street Journal-journalist, gecodeerd als “Homeboy”. Deze uitwisseling van berichten omvatte het doorspelen van gedetailleerde productkenmerken en een lijst met functies voor een nog niet aangekondigd Apple-product. Na deze berichten kwam er al snel een artikel in The Wall Street Journal.

Uitgelicht artikel Apple Vision Pro Apple Vision Pro 2 laat nog 18 maanden op zich wachten

Confrontatie

De lekken bleven onopgelost tot laat in 2023, tot Apple actie ondernam. Tijdens een confrontatie met vertegenwoordigers van het bedrijf ontkende Aude zijn betrokkenheid, maar later bekende hij uiteindelijk dat hij informatie had gelekt naar ten minste twee journalisten. Deze bekentenis leidde tot zijn ontslag en een juridische strijd tussen hem en zijn voormalige werkgever.

Apple heeft de zaak voor de rechter gebracht, op zoek naar gerechtigheid en compensatie voor de schade die werd toegebracht door de gelekte informatie. Naast financiële compensatie eist het bedrijf een gerechtelijk bevel om verdere lekken van vertrouwelijke informatie te voorkomen. Onlangs werd het bedrijf zelf aangeklaagd in de VS wegens een ‘illegaal smartphone-monopolie’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business