Nieuws

Next ’24 brengt uitgebreidere modellen en nieuwe AI-videotool naar Google Cloud

Gemini Pro
© iStock / Michael Vi
Elk jaar kondigt Google tijdens het Cloud Next-evenement heel wat nieuwigheden aan. Dit jaar ligt de focus, zoals verwacht, op AI.

Een van de nieuwigheden die op het evenement gepresenteerd worden, is de mogelijkheid om AI op te schalen binnen een geoptimaliseerde infrastructuur. Dat gebeurt via Google Distributed Cloud (GDC), waarmee AI overal beschikbaar wordt gesteld: op de Edge, in air-gapped omgevingen, Google Sovereign Clouds en Cross-Cloud-omgevingen. Op die manier wil Google bedrijven volledige controle en flexibiliteit geven. Op die manier kunnen ze, in overeenstemming met zelfs de meest strikte wet- en regelgeving, AI implementeren op een manier die bij het bedrijf past.

Meer modellen breder beschikbaar

Behalve dat de AI-modellen nu overal beschikbaar zijn via GDC, worden het er ook meteen een pak meer. Momenteel biedt Google Cloud al meer dan 130 modellen aan via Vertex AI. De toegang tot deze modellen wordt uitgebreid. Gemini 1.5 Pro laat je voortaan kiezen hoe groot het contextvenster moet zijn. Daardoor kunnen klanten grote hoeveelheden informatie op één keer verwerken, maar ook het contextvenster verkleinen als dat niet nodig is. Gemini 1.5 Pro ondersteunt contextvensters tot 1 miljoen tokens. Dat komt neer op één uur video, 11 uur audio, of meer dan 30.000 regels code. Dat laatste is vooral voor ontwikelaars interessant: met de Code Assist-upgrade levert Gemini 1.5 Pro daardoor betere suggesties, en kan het grotere blokken code in één keer begrijpen.

Datateams kunnen Gemini dan weer aanwenden in BigQuery, om onder andere gegevens voor te bereiden en te analyseren. Met het nieuwe BigQuery Data Canvas kan je makkelijk pipelines ontwerpen en uitvoeren. BigQuery Data Canvas is momenteel beschikbaar als preview.

Uitgelicht artikel Google Google investeert 1 miljard euro in Belgische datacenters

Ook Imagen 2 wordt breder beschikbaar in Vertex AI. Nu kunnen er niet alleen stilstaande beelden, maar ook bewegende GIFs mee gegenereerd worden. Ook geavanceerde fotobewerkingsfuncties, zoals inpainting en outpainting, worden beschikbaar gesteld.

Vids, een AI-app voor video’s

Wellicht de meest opvallende verandering, die de meeste gebruikers zullen opmerken, is de toevoeging van een nieuwe AI-App. Vids, zoals de app heet, wordt voorgesteld als assistent voor het schrijven, produceren en bewerken van video’s. Aan de hand van een storyboard kan je kiezen hoe de video er precies uit moet zien. Daarna kan je zelf de stijl, achtergrondmuziek en andere video-elementen finetunen. Het is zelfs mogelijk om meteen een voice-over toe te voegen. Die kan je zelf inspreken, maar je kan dat ook overlaten aan de tekst-naar-spraakstemmen van Google zelf.

Vids zal in Google Workspace terecht komen, naast gekende applicaties zoals Google Docs, Sheets en Slides. In juni wordt de app gelanceerd in Workspace Labs. Waarschijnlijk mag die na een proefperiode het laboratorium wel uit, waarna die aan het reguliere Workspace-aanbod toegevoegd zal worden.

Uitgelicht artikel Google Kwartaalresultaten Alphabet tonen groeiend belang Google Cloud

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business