Nieuws

AR- en VR-headsets steeds populairder bij jongeren

Apple Vision Pro
© Unsplash / Mylo Kaye
Cijfers tonen aan dat VR- en AR-headsets alsmaar populairder worden, al is de stijging wel heel erg gestaag.

Er zijn weinig technologieën waarvan het nut zo ter discussie staat als bij AR- en VR-headsets het geval is. Sommigen zien de headsets als onvermijdelijk voor de toekomst, terwijl tegenstanders de metaverse eerder als een gefaald project afschilderen. Nieuwe cijfers tonen echter aan dat de headsets, vooral bij jongeren, aan populariteit winnen.

Geen iPhone-moment

De cijfers komen van investeringsbank Piper Sandler. Ze tonen aan dat het gebruik van AR- en VR-technologie in de lift zit, al gaat die lift wel eerder traag. Maar liefst 13% van het Amerikaanse tienerpubliek zou wekelijks aan een headset hangen. Dat is een stijging van 3% tegenover vorig jaar. De cijfers maken duidelijk dat AR en VR vooralsnog geen ‘iPhone-moment’ veroorzaken, maar wel stelselmatig meer ingang bij het publiek vinden.

Dat valt ook te zien aan de bezitcijfers. Volgens Piper Sandler zou 33% van de Amerikaanse jongeren een VR-headset in huis hebben. Vorig jaar ging het nog om 31% van alle jongeren. De stijging is dus eerder klein, maar is er wel.

Die toename in populariteit zou voornamelijk te danken zijn aan de Apple Vision Pro. Dat toestel werd vorig jaar aangekondigd, en ligt sinds februari in Amerikaanse Apple-winkels. Dankzij de hoge prijs van het apparaat is het wel onwaarschijnlijk dat de stijging veroorzaakt wordt door verkochte Apple Vision Pro’s. Weinig jongeren zullen in staat of bereid zijn om de 3.499 dollar die het apparaat kost neer te tellen.

Wel lijkt de Apple Vision Pro goed nieuws te zijn voor andere fabrikanten van (veelal goedkopere) VR- en AR-headsets. In vergelijking met de Apple Vision Pro is een toestel als de Meta Quest 3 veel bereikbaarder. De hype die Apple creëerde met de Vision Pro komt ongetwijfeld ook die toestellen ten goede.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business