Nieuws

iPhones straks te repareren met gebruikte onderdelen

Apple iPhone
© Unsplash / Thai Nguyen
iPhones kunnen straks gerepareerd worden met gebruikte officiële onderdelen. Volgens Apple komt deze mogelijkheid beschikbaar vanaf de iPhone 15-serie.

Gebruikte officiële onderdelen kunnen straks worden ingezet voor het repareren van iPhones, meldt Apple donderdag in een persbericht. Bij het gebruik van officiële tweedehands onderdelen zal Apple, zo belooft het zijn gebruikers, geen functies uitschakelen. Een uitzondering op die regel is als bekend is dat de onderdelen uit een gestolen iPhone komen. Er wijzigt verder niets voor onderdelen die niet van Apple afkomstig zijn.

Hiervoor wijzigt Apple ook het koppelproces van officiële iPhone-onderdelen. Dit zal voortaan lokaal worden uitgevoerd. De iPhone bepaalt dus zelf of het om een officieel onderdeel gaat en koppelt het vervolgens aan het serienummer van je iPhone. Vervolgens worden alle functies hersteld. De nieuwe werkwijze betekent ook dat reparatiewinkels geen serienummer hoeven op te geven als ze bij Apple onderdelen bestellen via het Self Service Repair-programma.

In eerste instantie geldt de beleidswijziging enkel voor schermen, batterijen en camera’s. Op nog te onthullen iPhones zal Apple het ook toelaten om tweedehands biometrische sensoren te installeren. Het gaat dan om Face ID of Touch ID-sensoren. Die werken nu vaak helemaal niet als je ze op andere iPhones installeert dan degene waar ze uit zijn gehaald.

Vanaf de iPhone 15-serie

Apple zal de installatie van tweedehands officiële onderdelen registreren in het “Parts en Service History”-menu van iOS, net zoals met officiële nieuwe onderdelen.

TechCrunch meldt dat de iPhone 15-serie als eerste ondersteuning biedt voor reparaties met tweedehands officiële onderdelen. Het is niet bekend of oudere iPhones nog ondersteuning krijgen, of dat dit enkel nog naar nieuwere iPhone-modellen komt. Geweten is dat Apple dit proces vanaf de herfst gaat ondersteunen. Of Europese gebruikers ook meteen kunnen profiteren van de update, zal de tijd moeten uitwijzen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business