Nieuws

Google Maps trekt je uit de auto naar het openbaar vervoer

Google Maps
© Unsplash
Google Maps komt met enkele klimaatvriendelijke functies in aanloop naar World Earth Day. Met die functies wil Google het openbaar vervoer en elektrisch rijden promoten.

Google promoot al enkele jaren duurzaamheid via Maps. Eerder kregen bestuurders de mogelijkheid om de zuinigste routes te kiezen met de auto. Daarnaast helpt de navigatie-app bestuurders van elektrische auto’s bij het inplannen van laadstops voor langere ritten. Binnenkort helpt Google bestuurders ook bij het kiezen van een milieuvriendelijk alternatief voor de auto, zolang die net zo snel of sneller is als de autorit.

Milieuvriendelijk én sneller alternatief

Die vergelijking zie je straks in Maps bij het plannen van een rit met de auto. Zo kan je zelf bepalen of je alsnog de auto pakt of toch liever met het openbaar vervoer reist. Ook als wandelen of fietsen sneller is, krijg je daar een melding van te zien. Een nadeel is dat Google deze vergelijkingen in eerste instantie alleen kan maken voor 15 steden, waaronder Brussel en Amsterdam. Ook als je in steden als Barcelona, Hamburg, Londen, Milaan en Parijs een route plant, krijg je het advies te zien.

Google Maps navigatie
© Google

Vermoedelijk duurt het nog wel een tijdje voor andere steden aan de beurt komen. Dat is ook niet zo verrassend: juist in grotere steden is het vaak efficiënter om met de tram of bus te reizen dan met de auto. Kleinere steden of dorpen missen soms de uitgebreide verbindingen die daarvoor nodig zijn.

Optimalisaties van EV-laadpunten

Maps maakt het daarnaast wat makkelijker om met een elektrische auto te rijden. Hiervoor gebruikt de zoekgigant AI die gebruikersreviews analyseert. De informatie die het AI-systeem hieruit haalt, krijg je als bestuurder te horen als je een laadpunt nadert. De navigatie-app kan je daardoor bijvoorbeeld vertellen waar het laadpunt precies staat. Als gebruiker kan je aangeven hoe nuttig de informatie is.

Voor EV’s met Android Automotive OS (ook wel Google built-in) geeft Maps straks uitgebreidere EV-laadpuntinformatie. Zo toont het voortaan de oplaadsnelheden en of de laders beschikbaar zijn. De navigatiedienst in het automotive OS plant voortaan bovendien de benodigde laadstops. Daarbij zal Google ook steeds diverse voorstellen doen, zodat je de beste kan uitkiezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business