Google Fit schrapt API-diensten vanaf 30 juni 2025

Google Fit
© Google
Ontwikkelaars verliezen per 30 juni 2025 toegang tot de API's van Google Fit. Google verzoekt de ontwikkelaars die de API gebruiken om over te stappen naar de Android Health-dienst.

De API’s van Google Fit, die door Android- en Wear OS-apps worden gebruikt om gezondheidsgegevens zoals het aantal stappen te registreren, worden definitief stopgezet. Ontwikkelaars moeten uiterlijk in 2025 overstappen naar het Android Health-platform, zo meldt Google in een blogbericht.

Het nieuwe platform, dat werd aangekondigd in het voorjaar van 2022, biedt “een meer verenigd, veilig en gebruiksvriendelijk gezondheidsecosysteem”, aldus Google. Android Health helpt ook “fragmentatie” tegen te gaan en versnelt de ontwikkeling van apps. Alle gezondheids- en fitnessgegevens van de verschillende apps worden lokaal opgeslagen. Ontwikkelaars van gezondheids- en fitnessapps kunnen deze data vervolgens via het API-platform benaderen. Hierdoor hoeven apps niet langer met elkaar te integreren om gezondheidsgegevens te delen.

Fitnessdoelstellingen in Google Fit

Een nadeel van de huidige implementatie is het ontbreken van een API voor fitnessdoelstellingen. Er is geen directe opvolger voor de Goals API van de Fit-app, die bijhield hoe actief gebruikers waren en hen daarvoor “Hart-punten” toekende.

Deze functie blijft werken tot 30 juni 2025, tenzij de gebruikte gezondheids- of fitnessapp eerder overstapt op de API’s van Android Health. Google belooft tijdens I/O 2024 “meer details” te delen over de toekomst van het gezondheidsplatform. Het is dus mogelijk dat de zoekgigant daar meer informatie geeft over een (tijdelijke) oplossing.

Fit op Android, iOS en Wear OS

Google rept in zijn aankondiging geen woord over de toekomst van de Fit-apps op Android, iOS en Wear OS. Nu de API’s na 2025 geen ondersteuning meer krijgen, is het onduidelijk wat Fit-gebruikers te wachten staat. Het is mogelijk dat de app verdwijnt, ten gunste van de Fitbit-apps op Android, iOS en Wear OS.

Vast staat dat de Fit-dienst geen lange toekomst heeft. Google heeft de Fit-apps op Android, iOS en Wear OS al geruime tijd niet meer bijgewerkt. Op Wear OS wordt de app bovendien – tenzij gebruikers dit handmatig instellen – nauwelijks nog gebruikt. Google geeft op de Pixel Watch de voorkeur aan zijn Fitbit-app, terwijl andere fabrikanten hun eigen diensten gebruiken.

Androidfitbitfitnessgooglegoogle fitWear OS

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals