Samsung presenteert Galaxy Book 4 Edge ARM-laptop in mei

Samsung Galaxy Book 4
© Samsung
De Samsung Galaxy Book 4-reeks krijgt later deze maand een nieuw familielid: de Galaxy Book 4 Edge. De laptop draait op Qualcomms ARM-chipsets voor Windows.

Specifiek gaat het om de Snapdragon X-chipsets van Qualcomm. Met die ARM-chipsets wil de chipontwikkelaar een serieuze tegenhanger bieden voor Apples Silicon M-reeks. Microsoft zou de nieuwe Snapdragon X-chipsets in elk geval gaan benutten op zijn nieuwe Surface-laptops – Samsung voegt zich nu bij dat rijtje. Later deze maand komt het Zuid-Koreaanse merk met zijn eerste laptop gebaseerd op de chipsets, de Galaxy Book 4 Edge, zo meldt SamMobile.

De publicatie meldt dat de Samsung Galaxy Book 4 Edge wordt uitgerust met de Snapdragon X Elite-chipset: de duurste ARM-chip die Qualcomm aanbiedt. Verder voorziet Samsung de ARM-laptop van een 14-inch-scherm, 16 GB RAM en 512 GB opslag. Erg goedkoop zal de Galaxy Book 4 Edge niet worden: prijzen beginnen naar verluidt bij de 1.800 euro.

Lanceringsdatum Galaxy Book 4 Edge

Zulke details lekten de voorbije maanden al uit. Eén detail ontbrak steeds: de lanceringsdatum. Die weet SamMobile ditmaal ook te noemen: eind mei. Het is mogelijk dat Samsung de Galaxy-laptop uitbrengt op hetzelfde moment als de nieuwe Surface-laptops. Voorlopig blijft dit echter nog giswerk.

Het blijft eveneens gissen waarom de Galaxy Book 4 Edge de ‘Edge’-titel draagt. Voorheen werd die naam gebruikt voor toestellen met afgeronde schermen, zoals de Galaxy S7 Edge. Samsung zou de laptop ook zo’n afgerond scherm kunnen meegeven, maar dat lijkt niet aannemelijk. 

Eveneens mogelijk is dat Samsung een nieuwe draai wil geven aan de Edge-titel. Het merk heeft immers al een tijdje geen producten meer uitgebracht met zulke afgeronde schermen.

ARM-architectuur voor Windows

Vermoedelijk is de behuizing van de Galaxy Book 4 Edge ook identiek aan andere Galaxy Book 4-modellen. Wat de laptop, zoals gezegd, uniek maakt is de ARM-architectuur. ARM is een heel stuk zuiniger dan de bestaande x86-instructieset voor processoren. Bovendien zorgt de komst van ARM-chipsets ervoor dat er meer concurrentie ontstaat in het processorlandschap.

De tijd zal moeten uitwijzen of ARM op Windows een succes wordt. Microsoft heeft er alvast zijn zinnen op gezet: alle standaard Windows-apps zijn geschikt voor ARM. Daarnaast ontwikkelden ze bij de softwaregigant een transitielaag die mogelijk sneller is dan Apples Rosetta 2. Apps die niet voor ARM zijn gemaakt, moeten hierdoor alsnog vlot werken op Windows. Naar mate de tijd vordert, zal die laag steeds iets minder noodzakelijk zijn: ontwikkelaars maken hun apps dan geschikt voor ARM.

Tot op heden was ARM echter niet erg in trek op Windows. Chips gemaakt op de architectuur waren vaak trager dan vergelijkbare x86-processoren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business