Microsoft Edge verliest functies als Windows niet is geactiveerd

Microsoft Edge
© Microsoft
Microsoft gaat mogelijk bepaalde functies in Edge deactiveren als Windows niet is geactiveerd. Onduidelijk is nog op welke functies dit betrekking zal hebben.

Microsoft trekt zich de laatste jaren steeds minder aan van computers zonder geldige Windows-licentie. Gebruikers die Windows 11 installeren zonder geldige licentiecode, krijgen rechtsonder een watermerk te zien. Daarnaast is het niet mogelijk om de achtergrond of themakleuren in het instellingenmenu te wijzigen. Tegelijkertijd blijven maandelijkse beveiligingspatches en andere functies van het besturingssysteem toch gegarandeerd.

Het Edge-team lijkt hier echter een stokje voor te willen steken. Dat meldt Windows Latest, die daartoe aanwijzingen vond in de recente versie van Edge op Windows. In drie flags gebruikt het Edge-team de woorden “activatie” en “OS”, wat erop duidt dat Edge wil controleren of Windows is geactiveerd.

De publicatie wist bovendien een van de testfuncties te activeren. Na activatie verscheen er plotseling een melding bovenaan de Edge-browser: “We zien dat Windows niet is geactiveerd. Sommige aanpassingen zijn beperkt.” In de huidige staat van de functie wordt alleen de mogelijkheid om de startpagina aan te passen geblokkeerd. Andere aanpassingsmogelijkheden zijn dus nog wel toegankelijk.

Beperkingen voor Copilot mogelijk

Het zou ons niet verbazen als Microsoft dergelijke beperkingen doorvoert ook voor de Copilot-dienst. De AI-chatbot kost het bedrijf veel geld, terwijl daar haast niets tegenover staat.

Momenteel bevindt de functie zich nog in een testfase. Het is dus niet zo dat Microsoft nu al functies blokkeert voor Edge-gebruikers, en het is de vraag of dat ooit zal gebeuren. Zo’n aanpassing kan immers mensen wegjagen van de browser, terwijl Microsoft juist meer gebruikers hoopt aan te trekken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business