Chinese SMIC neemt plaats in top drie grootste chipmakers

Chipmarkt
© Unsplash / Louis Reed
Chipmaker SMIC heeft in het eerste kwartaal het Amerikaanse GlobalFoundries van de troon gestoten. TSMC behoudt, zoals verwacht, de leiderschapspositie in de chipmarkt.

TSMC bewijst in het eerste kwartaal opnieuw zijn onbetwiste positie in de halfgeleidermarkt. Met een marktaandeel van 62% laat het bedrijf de concurrentie ver achter zich. Nummer twee, Samsung, heeft met 13% een aanzienlijk kleiner aandeel van de wereldwijde chipmarkt. Toch presteert het Zuid-Koreaanse merk beter dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het 11% van de markt in handen had. Counterpoint Research wijst deze groei toe aan het succes van de Galaxy S24-serie. Tegelijkertijd daalde de verkoop van budgettelefoons.

SMIC verovert derde plek

Het Chinese SMIC veroverde in het eerste kwartaal met een aandeel van 7% de derde plek op de chipmakersmarkt. GlobalFoundries, een vaste waarde in de top drie, moet genoegen nemen met de vijfde positie. De chipfabrikant zag zijn marktaandeel dalen tot 5%. De groei van SMIC is te danken aan het herstel van de Chinese economie, wat leidt tot een toenemende vraag naar chips en dus tot hogere omzet voor SMIC.

GlobalFoundries meldt daarentegen dat de vraag naar smartphonechips een dieptepunt heeft bereikt. Het Amerikaanse bedrijf hoopt vanaf het tweede kwartaal weer meer chips te produceren.

Omzet chipmarkt gestegen met 12%

Vergeleken met één jaar geleden is de chipmarkt flink aangetrokken. Counterpoint Research meldt een jaar-op-jaar omzettoename van 12%. Ten opzichte van het vierde kwartaal is er echter een krimp van 5% te zien.

Marktonderzoeker TrendForce voorspelde eerder dat de chipmarkt dit jaar zal groeien. De verwachting is dat de vraag naar chips door de opkomst van AI flink zal toenemen. Fabrikanten van geavanceerde chips, zoals TSMC en Samsung, zullen hier het meest van profiteren. Zij zijn in staat om efficiëntere AI-chips te produceren met een lager stroomverbruik dan oudere chiptechnologieën.

TSMC zou op termijn tot wel 70% van alle sub-7nm-chips kunnen fabriceren. Toch zal ook Samsung een aanzienlijk deel van deze markt innemen. Het Koreaanse bedrijf investeert fors in efficiënte chips en nieuwe productietechnieken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business