“Gebruikers moeten AI-functies in iOS 18 zelf activeren”

iOS 18 startscherm
© Unsplash / David Grandmougin
Apple werkt toe naar een opt-in-systeem voor AI-functies in iOS 18. Hiervoor zullen gebruikers ook in moeten stemmen met de algemene voorwaarden van de AI-functie.

Tijdens de WWDC-ontwikkelaarsconferentie zal Apple diverse AI-functies voor iOS 18 onthullen. Enerzijds integreert het bedrijf AI in zijn kernapps en -functies, anderzijds zoekt het ook samenwerking met AI-leveranciers zoals OpenAI en Google. Het is de bedoeling dat de AI-systemen van deze partijen worden gebruikt voor een chatbot in iOS 18. Of je de AI-functies in het besturingssysteem wilt gebruiken, bepaal je echter zelf. Dat meldt Bloomberg.

Opt-in voor kunstmatige intelligentie

De integratie van AI in iOS 18 wordt een ‘opt-in’-gedeelte. Wil je de AI niet gebruiken of ga je niet akkoord met de voorwaarden, dan ondervind je er geen hinder van. Apple speelt hiermee ook in op de privacykwesties rondom AI-integratie. Veel van de functies waaraan nu wordt gewerkt, vereisen dat data naar de cloud worden verstuurd. Die data wordt, zoals Mark Gurman eerder deze week meldde, beveiligd door een “Secure Enclave” in het AI-datacenter van Apple. Hiervoor geldt één voorwaarde: de AI moet op Apple-servers draaien.

Dataverwerking door externe partijen

Voor data die door OpenAI en Google wordt verwerkt, ligt dat mogelijk net iets anders. LLM’s (Large Language Models) van deze partijen draaien in de cloud van de leveranciers zelf. Hiervoor zal er dus ook data van iPhones naar Google-servers worden verstuurd. Het is goed mogelijk dat Apple om die reden kiest voor een ‘opt-in’-model voor AI, en gebruikers eerst wil informeren over de potentiële gevolgen.

Apple heeft hier alle reden toe. Jarenlang heeft het bedrijf zich geprofileerd als de fabrikant voor privacypuristen. Nu het alsnog data naar externe partijen gaat versturen voor AI-functies in iOS, breekt het met de eerdere claims.

Uitgelicht artikel Microsoft Microsoft zou zich zorgen maken over ChatGPT in iOS 18

“Niet krachtig genoeg”

Het is bekend dat iOS 18 in ieder geval gebruikmaakt van LLM’s van OpenAI en dat het bedrijf nog in gesprek is met onder andere Google. Deze gesprekken volgen op de realisatie dat het eigen AI-model lang niet krachtig genoeg is voor een chatbot à la ChatGPT of Gemini. Apple zou zijn AI wel willen gebruiken voor andere AI-functies in zijn kerndiensten. Siri zal later ook een AI-integratie krijgen.

aiappleiosios 18

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals