iOS 18 laat je eindelijk standaardapps beveiligen met Face ID

iOS 18 startscherm
© Unsplash / David Grandmougin
Apple gaat de mogelijkheid om apps te vergrendelen achter Face ID toevoegen aan iOS 18. Meer specifiek gaat het om standaardapps in iOS, zoals Berichten en Mail.

App-ontwikkelaars konden al langer Face ID-versleuteling toevoegen aan hun apps. WhatsApp gebruikt Face ID (en Touch ID) bijvoorbeeld om gesprekken te versleutelen. Tot nu toe was het echter niet mogelijk om de standaardapps van Apple in iOS te versleutelen. Dit terwijl juist in die apps vaak gevoelige gegevens opgeslagen zijn, zoals persoonlijke notities of gevoelige sms-berichten. Je wilt ook niet dat iemand zomaar een sms-bericht kan openen, omdat er bijvoorbeeld 2FA-codes via sms binnenkomen. iOS 18 lijkt dat probleem op te lossen, meldt MacRumors.

Vanaf iOS 18 kun je standaardapps, zoals Berichten, Foto’s, Instellingen, Mail, Notities, Safari en Telefoon, vergrendelen met Face ID, zegt MacRumors. Naar verwachting werkt de functie ook met Touch ID en de pincode van je iPhone. Het is nog afwachten of Apple de iOS-functie ook beschikbaar stelt voor apps van derden. De focus lijkt in ieder geval te liggen op de standaardapps van iOS, die Apple zelf ontwikkelt.

Voor apps van derden geldt dat ontwikkelaars dit nu al kunnen implementeren. Via een omweg is het bovendien al langer mogelijk om alle iOS-apps te vergrendelen. Dit werkt bijvoorbeeld via de Screen Time-functie, die apps vergrendelt als de resterende schermtijd is verstreken. Ook de Shortcuts-functie in recente iOS-versies, laat je apps beveiligen. Om ze te vergrendelen moet je jezelf dan verifiëren met Face ID, Touch ID of je pincode.

Nieuwe wachtwoordmanager

De vergrendelfunctie werkt waarschijnlijk ook met Apples nieuwe wachtwoordmanager in iOS en macOS, ‘Passwords’. De dienst komt ook voor het eerst beschikbaar als losstaande applicatie, die de concurrentie moet aangaan met 1Password en Lastpass.

Verwacht wordt dat Apple die vernieuwing maandagavond aankondigt, gedurende het WWDC. Tijdens dat event zal ook de nieuwste iOS-versie worden gepresenteerd, inclusief een vernieuwd startscherm, AI-functies en dus ook aanvullende beveiligingsfuncties. De AI-functies in iOS 18 moet je mogelijk wel eerst zelf activeren. Daarover zal maandagavond vermoedelijk alles naar buiten komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business