McDonald’s stopt met AI-bediening in drivethroughs

McDonald's
© Unsplash / Boshoku
McDonald's gaat voorlopig geen bestellingen meer aannemen met AI in drivethroughs. Testen in de Verenigde Staten met AI-technologie van IBM worden gestaakt.

De fastfoodketen voert al sinds 2021 testen uit met IBM’s AI-techniek. Waarom de tests met AI plotseling worden stopgezet, is niet geheel duidelijk. De AI is behoorlijk competent gebleken: de IBM-software was voor 85 procent nauwkeurig, aldus McDonald’s-CEO Chris Kempczinski.

Zoektocht naar nieuwe AI-technieken

Toch worden de taken van het Automated Order Taker-systeem nu weer vervuld door mensen. Uiterlijk op 26 juli moet de software zijn gedeactiveerd in de ruim honderd Amerikaanse filialen waar de AI werd getest. McDonald’s benadrukt dat het zijn zoektocht naar de mogelijkheden van AI niet staakt. Het is goed mogelijk dat een soortgelijk AOT-systeem binnenkort zijn intrede doet. Daarover is echter, op het moment van schrijven, nog niets bekend.

Ten laatste op het einde van dit jaar wil McDonald’s beslissen over de toekomst van AOT in zijn ketens. Dat geldt specifiek voor de Amerikaanse McDonald’s-restaurants.

Het lijkt zo goed als zeker uitgesloten dat IBM daar weer een hoofdrol in zal spelen. Tegenover Business Insider zegt IBM “met McDonald’s samen te blijven werken voor andere projecten”, al is het niet duidelijk of AI daarop betrekking heeft.

IBM en AI-innovaties bij McDonald’s

IBM speelde in elk geval een grote rol in de AI-innovaties van de fastfoodketen. Onderdeel van de samenwerking met McDonald’s was de aankoop van het McD Tech Labs: een proeftuin voor nieuwe technologieën zoals AI. Dit bedrijf werd in 2019 opgericht nadat de fastfoodketen AI-bedrijf Apprente had overgenomen.

aiIBMmcdonalds

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals