Mysterieus Google-apparaat getest door de FCC

Google Nest thermostaat
© Google
Komt Google met een nieuwe slimme Nest-thermostaat, Nest Hub of een slimme speaker? De FCC wil er niets meer over kwijt dan dat het een Google-apparaat heeft getest.

De Amerikaanse telecomwaakhond geeft ook nog mee dat het om een “draadloos apparaat” gaat. Het apparaat beschikt over wifi, bluetooth en kan omgaan met 60GHz-RF-frequenties. De FCC vermeldt ook het modelnummer van het Google-apparaat: GJQ8U. Informatie over het type product dat werd getest, heeft de waakhond niet vrijgegeven. Toch wijzen de details op de komst van een nieuwe Nest Thermostat, schrijft 9to5Google.

Google Soli-radarsysteem

Dat heeft onder meer te maken met de ondersteuning van 60GHz-radiofrequenties. Dit spectrum heeft Google al eens eerder gebruikt voor de Nest-thermostaat, onder de naam “Soli-radar”. De Soli-radar gebruikt de 60GHz-RF-frequentie om te detecteren wanneer mensen langslopen of de Nest-thermostaat willen bedienen. Het scherm wordt dan automatisch geactiveerd, waardoor je niet elke keer het scherm hoeft aan te raken.

Google gebruikt Soli echter niet alleen op zijn Nest-thermostaat. Ook de Nest Hub, het slimme scherm van Google, gebruikt de RF-radar om bewegingen waar te nemen. De Nest Hub gebruikt dit onder meer voor het bepalen van je slaapritme. Toch is de kans klein dat Google aan zo’n Nest-schermpje werkt, zegt 9to5Google. Zulke smarthome-apparaten bevatten meestal een Thread-borderrouter en krijgen ook een E-label. Geen van beiden is van toepassing op het apparaat dat de FCC heeft getest.

Verouderde Nest-thermostaat

De huidige Nest-thermostaten die in Europa verkrijgbaar zijn, zijn ook behoorlijk oud. Zowel de Nest Thermostat E als de Learning Thermostat V3 kwamen in 2018 op de markt. Sindsdien heeft Google geen nieuwe slimme thermostaat in Europa uitgebracht. In de VS bracht de zoekgigant in 2020 nog wel een bijgewerkte versie van de Nest-thermostaat uit.

Of de nieuwe thermostaat nog dit jaar verschijnt, is nog onduidelijk. Google houdt meestal in de tweede helft van het jaar een Made by Google-event. Daar lanceert het, naast de Pixel-smartphones, meestal ook andere Google-gadgets.

googlenestNest HubNest Thermostaatnest thermostatsmarthome

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals