Huawei brengt eerste HarmonyOS-versie uit zonder Android

HarmonyOS
© Huawei
Huawei heeft deze week de eerste bètaversie van HarmonyOS Next uitgebracht. Met HarmonyOS Next neemt de Chinese fabrikant definitief afscheid van Android.

Smartphones van Huawei draaien al jarenlang op Android. Eerst met de EMUI-schil, en later met HarmonyOS. De komst van HarmonyOS NEXT brengt daar verandering in: dat OS draait op een door Huawei ontwikkelde OpenHarmony-kernel. Huawei belooft dat de overstap van AOSP naar een zelf ontwikkeld OS diverse voordelen heeft, zoals naadloze verbindingen tussen apps op verschillende apparaten. Dit maakt het een stuk makkelijker om content te delen met anderen.

HarmonyOS NEXT biedt ook voordelen op het gebied van prestaties. Volgens de Chinese fabrikant is de algehele prestatie-efficiëntie met 30% toegenomen. Huawei verbeterde ook de verbindingssnelheid: die ligt tot driemaal zo hoog. Ark Multimedia Engine, Ark Graphics Engine en FFRT moeten er verder voor zorgen dat apps van externe ontwikkelaars vloeiender en betrouwbaarder zijn.

Slimme functies van HarmonyOS

Huawei betreedt met zijn Android-loze OS ook het AI-tijdperk. De AI kan onder meer afbeeldingen bewerken en genereren. Ook zijn er AI-functies om mensen met zicht- of spraakbeperkingen te helpen. AI Sound Repair kan mensen met spraakbeperkingen helpen te communiceren.

Voor ontwikkelaars betekent de overstap naar HarmonyOS NEXT dat ze flinke aanpassingen moeten doorvoeren. Installatiebestanden voor Android, zogeheten APK’s, werken immers niet op het nieuwe HarmonyOS. Eerder dit jaar gaf Huawei te kennen dat er al zo’n 4.000 apps waren ontwikkeld voor HarmonyOS NEXT. Wat momenteel de tussenstand is, maakt het bedrijf niet bekend.

Vast staat dat HarmonyOS NEXT niet alleen op smartphones zal draaien. Het is de bedoeling dat op termijn zelfs laptops en printers met het OS kunnen werken. Hoe dat er precies uit komt te zien, is niet duidelijk. Wel lekte er recent een video uit van de eerste HarmonyOS bètaversie – de UI daarvan lijkt verrassend veel op die van Android-telefoons met EMUI. Welke telefoons de nieuwe software krijgen, is nog niet bekend. In Europa hoeven we de software voorlopig nog niet te verwachten. De eerste bèta komt enkel in China beschikbaar.

AndroidHarmonyOShuaweimobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals