Samsung Galaxy Z Flip 6 & Z Fold 6: alle details onthuld door lek

Samsung Galaxy Z Flip 6
© Evan Blass
Geruchtenmaker Evan Blass heeft vannacht vrijwel alle specificaties van Samsungs Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 gelekt. De foldables worden op 10 juli onthuld tijdens Galaxy Unpacked.

Geen ontsnapping aan de geruchtenmolen: ook dit jaar lukte het Samsung niet om alle details over de nieuwe vouwbare smartphones geheim te houden. Al begin dit jaar deelde de bekende tipster OnLeaks de eerste renders van de Galaxy Z Flip 6 en Fold 6. Later volgde Evan Blass (alias EvLeaks) met officiële persbeelden van beide toestellen. En nu, met nog minder dan een week te gaan tot de officiële onthulling door Samsung, publiceert Blass nagenoeg de complete specificaties.

Galaxy Z Flip 6: eindelijk een grotere batterij

Een detail dat meteen opvalt: de batterijcapaciteit van de Galaxy Z Flip 6 is met 300 mAh toegenomen naar 4.000 mAh. Samsung belooft hiermee “de langste accuduur ooit voor een Z Flip”. Ondanks de grotere batterij is de Flip 6 wél een fractie compacter geworden. In opgevouwen toestand is het toestel 0,2 mm dunner. De overige afmetingen zijn gelijk gebleven.

Net als de Galaxy S24-serie maakt de Flip 6 gebruik van de krachtige Snapdragon 8 Gen 3-chipset. Die wordt gecombineerd met 12 GB RAM en 256 GB opslag. Opvallend is dat het buitenste scherm ditmaal een IPS-scherm is, terwijl de Flip 5 nog een oledpaneel had. Het vouwbare scherm is wel nog steeds een oledscherm. Qua formaat blijven de schermen ongewijzigd.

De laatste upgrade vinden we in het camerapakket. Dat bestaat voortaan uit een 50MP-hoofdcamera (van 12 MP op de Flip 5), 12MP-groothoekcamera en 10MP-zoomcamera.

Galaxy Z Fold 6: dunner, helderder en lichter

Blass deelde ook marketingmateriaal van de Galaxy Z Fold 6. De batterijcapaciteit van de Fold is ongewijzigd, maar het toestel is wel dunner geworden (0,5 mm uitgevouwen, 1,3 mm opgevouwen), korter (1,4 mm) en 2,7 mm breder uitgevouwen. Ook in opgevouwen toestand is het toestel iets breder, zij het slechts 1 mm. Je merkt het haast niet, maar de Fold 6 is bovendien 14 gram lichter.

Het oledscherm van de Fold 6 is mogelijk de grootste upgrade. De piekhelderheid bedraagt nu 2.600 nits, net als de Galaxy S24-serie. De Fold 5 had een maximale helderheid van 1.750 nits. Het buitenste scherm is daarnaast 0,1 inch groter geworden. In tegenstelling tot de Flip 6 houdt Samsung hier wel vast aan een oledscherm.

Onder de motorkap vinden we dezelfde Snapdragon 8 Gen 3-chipset, met 12 GB RAM en 256 GB opslag. Ook het camerasysteem is ongewijzigd ten opzichte van de Fold 5.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy Z Fold 6 Samsung Galaxy Z Fold 6 wordt 300 euro duurder

Eindelijk stofbestendig?

Een opmerkelijk detail op beide specificatielijsten is de IP48-classificatie. Dit betekent dat de toestellen, net als hun voorgangers, waterbestendig zijn (IPX8). De ‘4’ kan echter vraagtekens oproepen: zijn de Flip 6 en Fold 6 dan ook stofbestendig? Niet helemaal. De IP4X-specificatie garandeert enkel bescherming tegen “stofdeeltjes met een diameter van ten minste 1 mm”. Kleinere stofdeeltjes en zandkorrels vallen hier dus buiten.

Of alle specificaties op de gelekte marketingmaterialen juist zijn, blijft nog even spannend. Op 10 juli zullen we het weten: dan houdt Samsung namelijk zijn tweede Galaxy Unpacked-event van 2024.

galaxy unpackedmobielsamsungSamsung Galaxy Z Flip 6Samsung Galaxy Z Fold 6

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN