Nieuws

Microsoft laat waarnemerspositie bij OpenAI vallen “uit vertrouwen”

Gemini app Google
© iStock / Kenneth Cheung
Microsoft investeerde al meerdere miljarden in OpenAI. Omdat de Windows-fabrikant zodanig veel investeerde, kreeg het bedrijf een zetel in de raad van bestuur als observeerder. De observeerder van Microsoft pakt nu echter de biezen.

Microsoft zit in de raad van bestuur sinds het (kortstondige) ontslag van Sam Altman vorig jaar. Kort nadat die weer was aangesteld als CEO, mede dankzij bemiddeling door het bedrijf uit Redmond, kreeg het die zetel toegewezen. Op die manier kreeg het bedrijf toegang tot heel wat informatie over het reilen en zeilen binnen het bedrijf, maar kon het daar geen rechtstreekse invloed op uitoefenen. Microsoft laat nu weten dat de observeerder vertrekt.

Uitgelicht artikel ChatGPT Vijf dagen en twee CEO’s later: Altman opnieuw naar OpenAI

Antitrustonderzoek

Officieel gebeurt dat omdat Microsoft voldoende vertrouwen heeft in de richting die het AI-bedrijf neemt. Microsoft vindt de waarnemerspositie daardoor “niet langer nodig”, laat het weten in een brief. OpenAI bedankt in een mededeling voor dat vertrouwen en toont zich meteen enthousiast voor verdere samenwerking. Of vertrouwen wel de echte reden is voor dat vertrek, valt te betwijfelen. Microsoft ligt momenteel onder de loep van de Europese Commissie: sinds 1 juli voert de autoriteit een antitrustonderzoek naar de bedrijven achter Windows en ChatGPT.

Dat onderzoek heeft betrekking tot de invloed die Redmond uitoefent op de ChatGPT-maker: hoe groot is die, en zorgt dat voor anticompetitieve praktijken? Dat zijn de vragen waar de EU een antwoord op zoekt. Door de waarnemersrol af te stoten wil Microsoft die vermoedens temperen en aantonen dat het geen vinger in de pap van OpenAI heeft.

Apple krijgt geen waarnemer

OpenAI laat bovendien weten dat het geen nieuwe waarnemers meer zal ontvangen in de raad van bestuur. Daardoor is zo goed als zeker dat Apple, dat tegenwoordig ook samenwerkt met OpenAI, geen observeerder in de raad van bestuur krijgt. Omdat Apple niet betaalt om de diensten van OpenAI aan te bieden, werd gedacht dat zoiets wel het geval zou zijn.

In plaats daarvan werkt het bedrijf aan een nieuwe aanpak, waarbij het belangrijke partners en investeerders op de hoogte zal brengen van ontwikkelingen. Het is echter afwachten om te zien hoe dat uitpakt.

businessChatGPTmicrosoftOpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals