Apple betaalt niet voor integratie ChatGPT in iOS 18

Apple Intelligence
© Apple
Apple en OpenAI sloten recentelijk een overeenkomst voor het gebruik van ChatGPT in iOS 18. Het lijkt erop dat Apple niets hoeft te betalen voor de integratie van de AI-chatbot.

Nadat dit voorjaar geruchten de kop opstaken over een partnerschap tussen Apple en OpenAI, werd de samenwerking tijdens WWDC gepresenteerd. Onder die samenwerking zal Apple de AI-systemen van OpenAI integreren in iOS 18. Siri kan ChatGPT bijvoorbeeld inzetten voor het beantwoorden van complexere vragen. Ook de schrijftool in iOS 18 maakt gebruik van de AI van de LLM-ontwikkelaar. Volgens een nieuw rapport van Bloomberg hoeft Apple niet te betalen voor het gebruik van de AI-systemen.

Overeenkomst met OpenAI

Mark Gurman van Bloomberg schrijft dat geen van beide partijen betaalt voor de integratie van OpenAI’s systemen in iOS 18. Apple gelooft bovendien dat “het pushen van OpenAI’s merk en technologie naar honderden miljoenen van zijn apparaten van gelijke of grotere waarde is dan monetaire betalingen”, aldus het rapport.

Voor OpenAI betekent de integratie van ChatGPT immers dat veel meer gebruikers kennis zullen maken met zijn AI-systemen. Een deel hiervan zal wellicht een abonnement nemen op de Plus-variant met de krachtigere GPT-4-chatbot. Hoeveel gebruikers zich daartoe verleid zullen voelen is echter moeilijk te bepalen.

Lijnrecht tegenover die voordelen staan de extra kosten die OpenAI zal moeten maken. De AI-systemen draaien immers op peperdure AI-servers in Microsofts serverpark. OpenAI betaalt de softwaregigant een vergoeding voor de servers op basis van de gebruikscijfers. Als het gebruik toeneemt, stijgen daarmee ook de kosten.

Concurrentie van Gemini

De tijd zal moeten uitwijzen hoe voordelig de overeenkomst uiteindelijk is voor OpenAI. Apple zet in elk geval niet alles op één kaart. Tijdens WWDC kwam naar buiten dat het al gesprekken voert met Google. Die zou zijn Gemini-chatbot willen leveren voor iOS 18. Of ook Google zijn chatbot gratis kan aanbieden, is nog niet bekend.

Met welke partijen Apple ook in zee gaat: uiteindelijk hoopt ook Apple er een graantje van mee te pikken. Volgens Gurman streeft Apple naar ‘winstdelingsmodellen’. Daarbij wil Apple een deel van de inkomsten vangen die AI-partijen genereren uit betaalde AI-antwoorden.

aiApple Intelligenceiosios 18OpenAIwwdc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN