HP stopt met de verkoop van ‘HP+’-printers én instant ink

HP printer
© HP
HP stopt met de verkoop van zijn ‘Cloud-only’-printers in de LaserJet e-series. Daarnaast stopt het bedrijf met de bijbehorende HP+- en Instant Ink-diensten.

HP zegt de ondersteuning voor zijn ‘cloudprinters’ stop te zetten na klachten van klanten. Het gebruik van zulke printers is namelijk niet altijd eenvoudig: je moet internet hebben om iets af te drukken. Bovendien moet je levenslang originele HP-cartridges gebruiken om van de HP+-voordelen te genieten. Die hoefde je gelukkig niet steeds zelf aan te schaffen, want dankzij het Instant Ink-programma kregen klanten ze automatisch thuis geleverd. Buiten de Instant Ink-gemakken werden de printers ook met forse kortingen aangeboden.

Zulke printers zal HP in de toekomst dus niet meer verkopen, meldt de Amerikaanse fabrikant. Wat dit betekent voor klanten die reeds zo’n printer hebben aangeschaft, is niet geheel duidelijk. Of de printer die je in huis hebt staan is aangesloten op het HP+-programma, herken je aan de e-markering in het modelnummer. Onder meer de LaserJet M200-series, OfficeJet Pro 8000e en Pro 9000e vallen binnen dit programma.

Klanten die een inkjet-printer bij HP kochten, kregen hier overigens niet mee te maken. Bij het instellen van hun printer kregen ze enkel de optie om zich aan te sluiten bij HP+. Ook die optie komt te vervallen. Daarmee lijkt HP stilaan af te stappen van zijn abonnementsdiensten, waar de laatste jaren volop op is ingezet. Een opvallende keuze, gezien het printermerk flinke successen heeft geboekt met zijn abonnementsvormen.

Vaarwel Instant Ink voor toners

Naast het verdwijnen van HP+, ligt ook Instant Ink op het hakblok, zegt The Register. HP is van plan om de inktdienst voor toners later dit jaar stop te zetten. Vanaf dat punt kunnen nieuwe klanten zich er niet meer voor aanmelden. Wie al gebruikmaakt van Instant Ink, zal dat kunnen blijven doen. De stopzetting geldt bovendien enkel voor toners: voor inkt-klanten heeft de wijziging geen gevolgen.

Instant Ink bestaat al een stuk langer: de inktdienst werd in 2013 in het leven geroepen. Sindsdien kunnen HP-gebruikers betalen voor hoeveel ze printen. In plaats van dat ze dus betalen voor de cartridges, betalen ze voor de hoeveelheid afgedrukte pagina’s. Wanneer de cartridges dreigen op te raken, krijgen klanten automatisch nieuwe inkt toegestuurd.

Update 11/07/2024 12:45: HP stopt met Instant Ink voor toners, maar niet voor inkt. Het artikel werd aangepast om dit te verduidelijken.

hpinstant inkprinters

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals