Nieuws

Onderzoek: smartwatches en fitnesstrackers ‘liegen’ over je gezondheid

Smartwatches
© Unsplash
Gebruik je een smartwatch of fitnesstracker om je gezondheid in de gaten te houden? Volgens recent onderzoek neem je de statistieken die zulke wearables je aanbieden best met een korrel zout.

Het is al langer bekend dat smartwatches en fitnesstrackers qua accuraatheid niet kunnen tippen aan afzonderlijke gezondheidssensoren. Een hartslagmeter op je borst zal waarschijnlijk een nauwkeuriger beeld geven van je hartslag dan de wearable die je om je pols draagt. Deze gedachte wordt bevestigd in een recent verschenen ‘Umbrella Review’-onderzoek, waarin onderzoekers 24 systematische reviews hebben geanalyseerd om te bepalen in hoeverre de gegevens die wearables verzamelen accuraat zijn.

Nauwkeurige hartslagdata

Smartwatches en fitnesstrackers blijken relatief goed in staat je hartslag te meten, zo blijkt uit de onderzochte data. Gemiddeld zou de werkelijke hartslag met slechts 3% afwijken van de opgegeven data. Je kunt wearables bovendien met een gerust hart gebruiken voor VO2 Max-metingen, waarmee je je fysieke conditieniveau kan bepalen, zeggen de onderzoekers. De cijfers van wearables komen over het algemeen redelijk overeen met die van nauwkeurigere metingen.

Tot zover de positieve kanten van het onderzoek. Op andere vlakken laten de onderzoekers geen spaan heel van wearables. Neem bijvoorbeeld de metingen van je calorieverbruik: die wijken met zo’n 15 tot 21% af van de werkelijkheid. Smartwatches en fitnesstrackers tonen dus soms hogere verbrandingscijfers dan werkelijk het geval is. Andersom kan ook: het is mogelijk dat je veel meer calorieën hebt verbrand dan de smartwatch aangeeft.

Waar ligt dat aan?

Vaststaat dat iedereen, los van iemands gewicht, een andere lichaamsbouw heeft. Om dit te optimaliseren, zou je een uitgebreider sportprofiel moeten aanmaken, zodat wearables nauwkeurigere metingen kunnen uitvoeren. Momenteel is dat nog niet mogelijk en gaan ze dus uit van een gemiddelde lichaamsbouw op basis van je gewicht.

Uitgelicht artikel Beste smartwatches koopgids Dit zijn de beste smartwatches van 2024

‘Nutteloze slaapstatistieken’

Geeft de smartwatch om je pols aan dat je minder goed hebt geslapen? Geen zorgen: de kans dat die statistieken kloppen, is erg klein. Volgens de onderzoekers geldt er een afwijking van 10% voor de hoeveelheid tijd die je hebt geslapen en hoe efficiënt je hebt geslapen. Ook bij de gegevens over het in slaap vallen en de momenten waarop je in je slaap wakker bent geworden, is de nodige voorzichtigheid geboden. De meetfouten daarbij varieerden tussen de 12 en 180%.

Deze slaapgegevens worden verwerkt in de welbekende slaapstatistieken met drie categorieën: diepe slaap, lichte slaap en REM-slaap (en wakker, maar dan slaap je niet). Cijfers daarvan blijken dus niet erg accuraat: het kan zomaar zijn dat je veel korter hebt geslapen dan je afleest uit de statistieken.

Oudere smartwatches

Het onderzoek zelf vereist overigens ook enige nuancering. Het betreft hier namelijk een onderzoek dat bestaande (oudere) onderzoeksresultaten analyseert. Daarnaast gaat het in veel gevallen om oudere smartwatches. Zo worden ook de resultaten van de Apple Watch Series 4 meegewogen, terwijl de Series 9 inmiddels al is uitgebracht.

De genoemde variaties in resultaten zijn dus mogelijk al wat veranderd. Smartwatchmakers claimen immers elk jaar dat de nauwkeurigheid van hun sensoren is toegenomen. Daarnaast is ook de software steeds aangepast. De rode draad doorheen het onderzoek blijft echter staan: een smartwatch geeft nooit 100% nauwkeurige gegevens. Houd daar dus rekening mee als je de data gebruikt om je gezondheid bij te houden.

fitnessgezondheidsmartwatchwearable

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen