Google betaalt Texas 1,4 miljard dollar in zaak rond privacy

In 2022 werd Google aangeklaagd omdat het de privacyrechten van de inwoners van Texas geschonden zou hebben. Zo werd zonder uitdrukkelijke toestemming hun biometrische data verzameld en ook bleef het bedrijf hun locatie volgen, zelfs nadat ze die functie hadden uitgeschakeld.
Ken Paxton, de procureur-generaal van Texas die destijds de rechtszaken aanspande, spreekt van een grote overwinning. Hij wijst er ook op dat dit het grootste bedrag is dat Google ooit overeengekomen is om te betalen in gelijkaardige zaken.
Dat het nu tot een schikking is gekomen, is positief voor beide partijen. Zo hoeven ze nu geen geld meer uit te geven aan slepende procedures. Texas heeft sneller zijn geld en bij Google ontsnappen ze aan een eventuele veroordeling. Texas laat de rechtszaken immers vallen en Google bekent geen schuld. Bovendien moet het bedrijf aan zijn producten niets veranderen. De schikking gaat immers over het afhandelen van enkele oude beschuldigingen die elders al werden opgelost en niet meer van toepassing zijn op het huidige beleid van Google.
Meta ging Google al vooraf
Ongeveer een jaar geleden besloot ook Meta al een schikking te treffen in een gelijkaardige rechtszaak. Ook het bedrijf van Mark Zuckerberg werd er door Texas van beschuldigd illegaal biometrische data van gebruikers te verzamelen, onder meer om foto’s automatisch te taggen. Meta ging toen akkoord om Texas 1,4 miljard dollar te betalen.