Opinie

Wie vult de leemte van de Samsung Galaxy Note 7?

[Opinie] Eén van de vaandeldragers ligt knock-out tegen de grond. Wie stapt als volgende in de ring om diens plek in te nemen, en wie spint garen bij de nederlaag van Samsung?

De Samsung Galaxy Note 7 is dood. Het toestel dat wij enkele weken geleden nog uitriepen tot beste smartphone van het jaar, wordt niet meer verkocht, de productie voorgoed stopgezet. De vraag rijst dan meteen wie de grootste winnaar is van deze zware nederlaag voor de Koreaanse technologiegigant. En wie kan de grote schoenen vullen die Samsung leeg achterlaat?

[related_article id=”186979″]De grootste concurrenten van Samsung zijn meteen ook de kanshebbers om vluchtend cliënteel over te nemen. We denken spontaan aan Apple, en dan specifiek aan de iPhone 7 Plus. Wie een Note 7 dacht te kopen, is geïnteresseerd in een groot scherm en een zakelijke uitstraling. Het pennetje, zowat dé onderscheidende factor van de Note 7, moet je evenwel missen. Maar eender welke andere kandidaat mankeert dat evenzeer, wat het speelveld op dat vlak weer gelijk maakt.

Alternatief?

Andere kandidaten zijn LG, HTC en Google. We zouden OnePlus aan die lijst kunnen toevoegen, ware het niet dat dat bedrijf niet bepaald te boek staat als ‘serieus bedrijf’. Er hangt een te speelse vibe rond de Chinezen die spotgoedkope toptoestellen maken, wat een professionele gebruiker al snel afschrikt. Bovendien doen er vaak verhalen de ronde over een bedenkelijke klantendienst en duiken er geregeld bugs op in het eigen OS. Ten slotte houdt ook het gebrek aan een fysiek winkelpunt de doelgroep van de Note 7 weg.

LG lanceerde dit jaar met de G5 en de V20 twee toptoestellen. De G5 kan enigszins een flop genoemd worden, mede doordat het modulaire design de hele beleving een beetje om zeep hielp. De V20 belooft dan weer een goedmaker van formaat te zijn, maar zit dan weer met het probleem dat het toestel voorlopig enkel in Azië en de VS verkocht wordt. Wij konden bij wijze van steekproef met het toestel aan de slag, maar LG laat verder niet in zijn kaarten kijken. Een toestel dat niet verkrijgbaar is, is geen waardig alternatief voor een toestel dat niet (meer) verkrijgbaar is.

Niet te onderschatten: ook Microsoft zou wel eens (een klein deel van de) klanten kunnen inpikken. Windows Mobile staat te boek als meest professioneel gerichte besturingssysteem voor smartphones. De volgende grote update belooft bovendien Continuum eindelijk te verheffen naar het niveau dat we van bij het begin verwachtten, wat een Windows-smartphone voor Note 7-kopers interessant kan maken.

[related_article id=”186735″]

Made by Google

We kunnen er niet omheen: de grootste kandidaat om te profiteren van het Note 7-fiasco zijn de toestellen die Google naar buiten brengt. De Pixel XL (en in mindere mate de kleinere Pixel) belooft de go-to-oplossing te worden voor gedesillusioneerde Note 7-kopers. Dankzij de maandelijkse updates voor Android (Nougat) belooft dit toestel steeds de veiligste omgeving aan te bieden, terwijl de grootte in lijn ligt van de Note 7.

De Pixel XL wordt bovendien geproduceerd door HTC – al zal je daar in het verkoopspraatje of aan het toestel zelf maar weinig van merken – wat betekent dat de hardware zeker in orde zal zijn. HTC zelf wist met zijn HTC 10 niet de potten te breken waar het op hoopte, maar de merknaam ‘Made by Google’ zal de kas ongetwijfeld spijzen. Wel moet Google opletten dat het zijn potentiële klanten niet te veel afschrikt met het imago van zijn Nexus-toestellen: ook die kregen al te vaak het etiket ‘voor speelvogels’ opgeplakt.

Eigen concurrent

Ten slotte kunnen we stellen dat Samsung met zijn eigen Galaxy S7 zelf een waardige vervanger in huis heeft. Bij gebrek aan veilige Note 7-toestellen kunnen we de S7 opnieuw uitroepen tot beste Android die momenteel beschikbaar is. Helaas voor Samsung zit dit toestel met hetzelfde imago als de OnePlus 3: de S7 is voor ‘coole’ mensen, early adopters en mensen die altijd mee willen zijn. Een uitstekend toestel, maar de marketing richt zich niet bepaald op de zakelijke gebruiker.

Ter conclusie mogen we stellen dat er meer dan voldoende kandidaat-aanbieders klaarstaan om de harten van Note 7-kopers te stelen. Het valt echter op dat geen enkel alternatief zonder zijn eigen nadelen is, waardoor het duidelijk wordt dat de Note 7 toch wel een toestel was dat zijn niche perfect wist te bereiken. Zakelijke gebruikers kozen ervoor vanwege het pennetje, wat een detail lijkt, maar toch van doorslaggevende waarde blijkt. Uiteindelijk kunnen alleen harde cijfers het gelijk van deze of gene fabrikant bewijzen. Het worden alleszins nog interessante maanden in de smartphonewereld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business