Opinie

OnePlus is zijn ziel kwijt

[Opinie] Volgende week wordt de nieuwe ‘flagship killer’ voorgesteld van OnePlus. De Chinese fabrikant verdiende de voorbije jaren zijn strepen met betaalbare toptoestellen, maar lijkt zijn gouden touch te verliezen.

OnePlus is zijn ziel kwijt. Iedereen denkt het, maar weinigen durven het uit te spreken. Velen hopen immers nog dat de Chinese smartphonefabrikant alsnog terugkeert naar zijn roots. Die roots zijn betaalbare toptoestellen die kunnen wedijveren met de absolute toptoestellen die minstens dubbel zoveel kosten. Ik kijk naar jullie, Samsung.

Naarmate OnePlus populairder werd en meer toestellen ging verkopen, veranderde evenwel het DNA. Betaalbare toptoestellen lijken tegenwoordig niet langer het hoofddoel van de Chinezen. Het lijkt daarentegen veel belangrijker om de concurrentie te overtroeven met belachelijke specificaties. ‘Creëer je eigen niche’ luidt het wel eens bij start-up-evangelisten. Maar alsjeblieft, OnePlus, doe dat niet door jezelf overbodig te maken.

Overbodig

Toen de OnePlus 3 werd aangekondigd, fronste ik al eens de wenkbrauwen. 6 GB RAM-geheugen?! Waanzinnig veel, en uitermate overbodig. Die waarheid klinkt des te harder wanneer je weet dat OnePlus zijn besturingssysteem (zijn schil over Android die ik over het algemeen best kan pruimen) uitrust met een agressieve takendoder. Lees: apps die even niet gebruikt worden, worden automatisch afgesloten, waardoor je ze telkens opnieuw moet opstarten, wat langer duurt en meer vraagt van je batterij.

Voor zij die niet goed weten waarom dat lachwekkend is, kan ik je dit artikel aanbevelen. Om het kort samen te vatten: het is net goed als je RAM-geheugen volzit. Dat betekent dat je toestel optimaal gebruik maakt van de middelen die het ter zijner beschikking heeft. En zeg nu zelf: wat is het nut van overdreven veel RAM-geheugen als je het maar voor de helft gebruikt?

Voor de toekomst

Je zou dan kunnen zeggen: dan is mijn toestel toekomstbestendig. Dat klopt, half, indien je van plan bent diezelfde smartphone vijf jaar lang te behouden. Helaas weegt het besturingssysteem en alle apps erbij over vijf jaar zo zwaar dat je processor het waarschijnlijk niet meer kan trekken en je toestel alsnog zo traag wordt als een slak. Dat je op dat moment beschikt over 6 GB aan RAM-geheugen, zal je niet veel helpen, zeker niet als je het nog steeds maar voor de helft mag gebruiken.

Waarom heb ik het nu de hele tijd over het werkgeheugen van de vorige vaandeldrager? Simpel: terwijl alle toptoestellen die vandaag op de markt komen (denk aan Huawei, LG, Samsung) nog steeds beschikken over 4 GB, heeft OnePlus beslist dat het zijn OnePlus 5 niet alleen gaat uitrusten met de nieuwste Qualcomm Snapdragon 835, maar daarnaast 8 GB RAM zal gebruiken. Dat is dubbel zoveel als de concurrentie en hoogst overbodig. Het drijft de prijs alleen maar omhoog.

Wiko Wim

OnePlus werd groot, maakte zijn faam met het aanbieden van goedkopere varianten van de heersende elitetoestellen. Ze deden dat door hetzelfde aan te bieden tegen een veel lagere prijs. Gaandeweg veranderde die filosofie in ‘we moeten onze tegenstanders niet evenaren maar verslaan’. De prijs volgde gedwee.

De Chinees is niet langer de prijsbreker die hij was, en dat valt zeer te betreuren. Geef het nog een jaar of drie en OnePlus zal zich positioneren als een nieuw topmerk, met de bijhorende prijs van 800 euro en meer. Terwijl het merk begon aan 350 euro. Dit jaar mogen we een prijs verwachten van om en bij de 500 euro, misschien zelfs meer. Maar hoe lang gaan de fans hen nog volgen? Als je weet dat Wiko volgende week zijn toptoestel voorstelt, inclusief dubbele camera (wat OnePlus ook gaat aanbieden), aan een prijs van 400, dan wordt het misschien tijd om onder ogen te zien dat OnePlus zijn gouden voordeel kwijt is. Misschien wel aan Wiko?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business