[Opinie] Volgende week wordt de nieuwe ‘flagship killer’ voorgesteld van OnePlus. De Chinese fabrikant verdiende de voorbije jaren zijn strepen met betaalbare toptoestellen, maar lijkt zijn gouden touch te verliezen.

Advertentie

OnePlus is zijn ziel kwijt. Iedereen denkt het, maar weinigen durven het uit te spreken. Velen hopen immers nog dat de Chinese smartphonefabrikant alsnog terugkeert naar zijn roots. Die roots zijn betaalbare toptoestellen die kunnen wedijveren met de absolute toptoestellen die minstens dubbel zoveel kosten. Ik kijk naar jullie, Samsung.

Naarmate OnePlus populairder werd en meer toestellen ging verkopen, veranderde evenwel het DNA. Betaalbare toptoestellen lijken tegenwoordig niet langer het hoofddoel van de Chinezen. Het lijkt daarentegen veel belangrijker om de concurrentie te overtroeven met belachelijke specificaties. ‘Creëer je eigen niche’ luidt het wel eens bij start-up-evangelisten. Maar alsjeblieft, OnePlus, doe dat niet door jezelf overbodig te maken.

Overbodig

Toen de OnePlus 3 werd aangekondigd, fronste ik al eens de wenkbrauwen. 6 GB RAM-geheugen?! Waanzinnig veel, en uitermate overbodig. Die waarheid klinkt des te harder wanneer je weet dat OnePlus zijn besturingssysteem (zijn schil over Android die ik over het algemeen best kan pruimen) uitrust met een agressieve takendoder. Lees: apps die even niet gebruikt worden, worden automatisch afgesloten, waardoor je ze telkens opnieuw moet opstarten, wat langer duurt en meer vraagt van je batterij.

Voor zij die niet goed weten waarom dat lachwekkend is, kan ik je dit artikel aanbevelen. Om het kort samen te vatten: het is net goed als je RAM-geheugen volzit. Dat betekent dat je toestel optimaal gebruik maakt van de middelen die het ter zijner beschikking heeft. En zeg nu zelf: wat is het nut van overdreven veel RAM-geheugen als je het maar voor de helft gebruikt?

Voor de toekomst

Je zou dan kunnen zeggen: dan is mijn toestel toekomstbestendig. Dat klopt, half, indien je van plan bent diezelfde smartphone vijf jaar lang te behouden. Helaas weegt het besturingssysteem en alle apps erbij over vijf jaar zo zwaar dat je processor het waarschijnlijk niet meer kan trekken en je toestel alsnog zo traag wordt als een slak. Dat je op dat moment beschikt over 6 GB aan RAM-geheugen, zal je niet veel helpen, zeker niet als je het nog steeds maar voor de helft mag gebruiken.

Waarom heb ik het nu de hele tijd over het werkgeheugen van de vorige vaandeldrager? Simpel: terwijl alle toptoestellen die vandaag op de markt komen (denk aan Huawei, LG, Samsung) nog steeds beschikken over 4 GB, heeft OnePlus beslist dat het zijn OnePlus 5 niet alleen gaat uitrusten met de nieuwste Qualcomm Snapdragon 835, maar daarnaast 8 GB RAM zal gebruiken. Dat is dubbel zoveel als de concurrentie en hoogst overbodig. Het drijft de prijs alleen maar omhoog.

Wiko Wim

OnePlus werd groot, maakte zijn faam met het aanbieden van goedkopere varianten van de heersende elitetoestellen. Ze deden dat door hetzelfde aan te bieden tegen een veel lagere prijs. Gaandeweg veranderde die filosofie in ‘we moeten onze tegenstanders niet evenaren maar verslaan’. De prijs volgde gedwee.

De Chinees is niet langer de prijsbreker die hij was, en dat valt zeer te betreuren. Geef het nog een jaar of drie en OnePlus zal zich positioneren als een nieuw topmerk, met de bijhorende prijs van 800 euro en meer. Terwijl het merk begon aan 350 euro. Dit jaar mogen we een prijs verwachten van om en bij de 500 euro, misschien zelfs meer. Maar hoe lang gaan de fans hen nog volgen? Als je weet dat Wiko volgende week zijn toptoestel voorstelt, inclusief dubbele camera (wat OnePlus ook gaat aanbieden), aan een prijs van 400, dan wordt het misschien tijd om onder ogen te zien dat OnePlus zijn gouden voordeel kwijt is. Misschien wel aan Wiko?


11 REACTIES

 1. Duidelijk een OnePlus hater die zijn positie misbruikt om gal te spuwen…of dacht U beste Jens dat enkel OnePlus zijn prijzen verhoogd heeft… iPhone voor bijna duizend euro voor vergelijkbare specs,Samsung nog steeds 350 duurder dan de vermoedelijke prijs van de OP5…en een heel artikel met zo goed als enkel commentaar op het RAM geheugen…gratuit beste vriend.

 2. Maakt allemaal niet uit, voor een prijs van 500€ zal ik niet lang twijfelen over een aankoop. De schrijver mag dan een bepaald DNA verwachten van Oneplus, voor mij ligt dat véél simpeler: ik wil the most bang for the buck. Dat, een steengoeie camera én een zo goed mogelijke Android-ervaring. En daarbij denk ik aan een lichte schil zoals die van Oneplus. In feite is het daarmee een quasi Nexus of Pixel maar dan voor een degelijke prijs. Als de camera nog eens potten breekt ben ik overtuigd. En als dat niet is koop ik toch gewoon een andere…!

 3. Het is dankzij de “overbodige” over-the-top specs dat ik al 3 jaar een OnePlus One heb die nog altijd super performant is. Los van hardware failures hoop ik er nog zeker 1-2 jaar mee te doen.

 4. Wat een onzinverhaal hier. Ik heb sinds vorig jaar een OnePlus 3 en kan alleen maar dit zeggen: het is zondermeer de allerbeste telefoon die ik ooit heb gehad. Ik denk dat hij nog tijden meegaat zonder dat ik behoefte heb aan een betere. Maar ja, met de 5 wil OnePlus natuurlijk toch graag een nieuw model introduceren dat nog weer beter is… Wie kan ze dat nou kwalijk nemen? Dat is toch wat elk bedrijf probeert te doen?

 5. Heb nog altijd mijn OnePlus One, op Android 7.1.2 ondertussen en niet van plan om snel te veranderen. 500 euro vind ik toch wat veel voor een smartphone, maar ben er wel gerust in dat dat een enorm goeie gaat zijn.

  Vind het vooral jammer dat ze gestopt zijn met de X-lijn. Heb die indertijd cadeau gedaan aan mijn vriendin, en eerlijk, dat is een ongelooflijk goeie smartphone aan een topprijs. Mocht Oneplus nog een budgetoptie aanbieden zou ik nooit nog veranderen van merk. Hoewel ik eigenlijk wel, mocht ik ooit genoeg krijgen van mijn One, gewoon een oude 3 zou kunnen kopen en nog tijden meekunnen 🙂

 6. Wat een negatief artikel! Volledig onterecht. (Oneplus 3T gebruiker). Als dit je opinie is dan zou je best enkel apple-artikels schrijven.

 7. Ik snap heel het artikel niet, waar heb je het nu eigenlijk allemaal over?
  499 is voor dergelijk toestel nog altijd een zeer scherpe prijs.
  Een Samsung S8 kost je nog altijd honderden euro’s meer. (300 zelfs op dit moment?)
  Dat de prijs wat omhoog gaat éénmaal je bekender wordt is niet echt onlogisch, dat is bij automerken en heel wat andere zaken ook zo.
  Dat ze op termijn duurder worden is niet enkel bij oneplus, de nieuwe iphone zou ook de duurste ooit gaan worden en andere topmerken worden er ook niet goedkoper op.
  Ook het software aspect is niet onbelangrijk, Samsung levert nog niet eens de nieuwste software. Op de S8 staat Android 7.0, op de oneplus 7.1.1.
  Je mag je bij vele merken ook gelukkig prijzen als je nog een update van je besturingssysteem krijgt.

  Het overkill-argument vind ik ook nutteloos. Als je een vlotte wagen koopt dan is dat toch ook handig om de extra kracht te benutten wanneer nodig.
  Oospronkelijk kon je de 6GB niet benutten in de 3, maar dat is na een update wel mogelijk en ook voor developers.
  Je hebt zo ook een toestel dat jaren meekan in tegenstelling tot vele andere merken.

 8. Ik moet mijn mening herzien, of toch niet. Ik stelde als belangrijke voorwaarde om deze telefoon te kopen: de camera moet potten breken. En dat blijkt niet het geval. Het is zelfs zo erg dat de camera niet eens OIS heeft. Ik heb nu een telefoon waarvan de camera goed is maar ook geen OIS heeft en ik heb beloofd om dat nooit meer te kopen. Kortom dit maakt van deze Oneplus 5 een iPhone lookalike die niet zo goed is. Het is enerzijds makkelijk om het design van de iPhone na te apen, anderzijds is het wel gedurfd. Immers als die Oneplus 5 nu eens béter was dan de iPhone dan kon je dit nog zien als een flinke sneer, nu is het willen maar niet kunnen. Voor wat Oneplus hier laat zien betaal ik geen 500€. Al goed dat mijn 3 jaar oude telefoon niet dringend vervangen moet worden. Zo kan ik rustig uitkijken naar alternatieven. De LG G6 misschien of toch een Samsung Galaxy S8 hoewel ik niet zinnens was om ooit nog Samsung te kopen. Het is een moeilijke keuze. Maar de keuze om géén Oneplus 5 te kopen is een makkelijke.

 9. Ik ga hem kopen. Mijn OnePlus One krijgt ferme kuren (crashen wanneer wifi verbindt, GSM signal die weg valt op random momenten, camera app die crasht …) en ik vind geen ander toestel die aan deze prijs deze specs levert. Ja, hij heft een standaard look, ja het is overkill, maar wat moet ik kopen? LG? Samsung? Apple? Neen dank u! Het vertrouwen in die bedrijven ben ik al lang kwijt. En Xiaomi, Huawey (of hoe je dat gedrocht ook schrijft) of Wiko vind ik maar toestellen van niets. Neen, OnePlus blijft het bij mij en ik zal niet snel veranderen. En €499 is zeer goedkoop voor zo’n toestel. Als je goedkopp wil, koop dan een Nokia 3310, It’s that easy!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here