Smartphone-lanceringen worden elk jaar steeds een beetje saaier

[Opinie] De afgelopen jaren lekken steeds meer nieuwe smartphones vroegtijdig uit, wat zorgt voor een enorm ‘saaie’ onthulling zonder nieuwigheden die daarop volgt.

De eerste Android-smartphone kwam in 2008, de tijd waarin het niet een standaard was om maar altijd je telefoon vast te houden. Je kan tegenwoordig echter niet meer zonder – sterker nog, er is een verwachting binnen de maatschappij dat je je smartphone met regelmaat bekijkt. Nu denk je er misschien niet bij na, maar elke telefoon heeft een lange fase van ontwikkeling naar onthulling.

In 2008 was een smartphone-lancering nog spectaculair en vernieuwend, maar anno 2018...

Echter, voordat de smartphones ook maar onthult kunnen worden, ligt alle bruikbare informatie op straat. Zo zien we dat nu met de Samsung Galaxy Note 9, maar eigenlijk is dat het geval voor alle Samsung toestellen. Verder lijken ook onder andere OnePlus, Sony en Motorola het moeilijk te hebben met informatie binnen te houden. De afbeeldingen en specificaties vliegen in het rond.

Ontwerpen

Tijdens de ontwerpfase van een smartphone komen er meestal verschillende ontwerpen voorbij, voordat een uiteindelijke variant wordt verkozen. OnePlus heeft hier zelf de afgelopen jaren openheid over gegeven na het onthullen van haar smartphones. Het designontwerp wordt digitaal gemaakt en verwerkt tot zogenoemde CAD-bestanden. Uit deze bestanden kan de fabriek de nodige informatie halen om uiteindelijk het toestel te kunnen produceren.

In goede handen blijven deze bestanden niet altijd. OnLeaks is een van de bekende lekkers welke met regelmaat aan de slag gaat met CAD-bestanden. Een CAD-bestand geeft in principe voldoende informatie om het design tevens als afbeelding te recreëren. Daarbij verschijnen er afbeeldingen welke grotendeels overkomen met de realiteit.

Testen

Elk lek van bepaalde informatie heeft natuurlijk zo zijn bron. De grootste lekken lijken zich echter altijd te bevinden bij de testers. Smartphones moeten goed getest worden voordat deze uitgebracht wordt. Opvallend is echter dat dit niet altijd even onopvallend gedaan wordt. Er vliegen nog wel eens tweets voorbij met foto’s van een voorbijganger met een onaangekondigd toestel. Daar blijft het echter niet bij.

Testers zijn vaak ook bezig met het draaien van verschillende benchmarks, waaronder vaak Antutu. Nu wilt het zo zijn dat Antutu een openbare database heeft van testresultaten. Vaak wordt er dan ook al de nodige informatie achterhaald uit deze testresultaten, waaronder de gebruikte SoC en bijvoorbeeld de grootte en resolutie van het scherm.

Er is nog een derde groep testers. Nu werken deze in bedrijfsverband, en blijft er vaak voldoende informatie verborgen, maar toch lekken ze informatie. Het gaat daarbij om keuringsinstanties als de FCC en TENAA, maar ook Bluetooth SIG en de Wi-Fi Alliance. Meestal blijft het bij specificaties, maar TENAA wilt meestal ook wel wat afbeeldingen online plaatsen.

Persafbeeldingen

Nu is het moeilijk te zeggen waar het precies fout gaat met persafbeeldingen… Komen deze te vroeg aan bij persbureaus? Worden deze zonder restricties al verstuurd naar de pers? Zonder binnen die wereld plaats te nemen is dat niet te zeggen. Wel is het duidelijk dat er voldoende afbeeldingen ruim voor tijd al klaarliggen.

EVLeaks is al jaren een van de grootste lekkers betreffende smartphones en tablets. Mogelijk is deze lekker niet altijd als eerste, maar wel bijna altijd betrouwbaar. Er zijn nog weinig afbeeldingen uit de stallen gekomen van EVLeaks zonder dat deze uiteindelijk ook als product verschenen.

Saaie smartphone-onthullingen

Nu is mijn opinie daarbij dat dit enorm saaie onthullingen veroorzaakt. Voordat een lancering plaatsvindt is altijd al bekend wat er deze dag gaat gebeuren. Nu is dat mogelijk niet altijd een ‘probleem’, maar saai is het wel. Je zou een papiertje erbij kunnen houden met alle specificaties om deze stuk voor stuk af te strepen. Maar waarom?

Alle lekken doen af aan de spanning en sensatie welke zou moeten horen bij een onthulling van nieuwe smartphones.

Waarom is er de lust voor lekken? Nu is het weliswaar onderdeel van mijn werk – en zonder smartphones ben ik hier mogelijk niet. Maar ik zie de behoefte voor nieuwe lekken niet, in elk geval niet bij mezelf. Zonder alle informatie op voorhand te krijgen is er in elk geval spanning en sensatie voor de onthulling. Maar, helaas. Ik denk dat deze spanning en sensatie niet meer terug zal keren…

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business