Partnerinfo

[Partner Info] Smart Home: slimme verlichting en beveiliging in jouw woning

Kunstlicht behoort tot de belangrijkste uitvindingen van de mens. Met fakkels konden we zien in het donker, nadat de zon onder was gegaan. Met vet en was maakten we kaarsen, om binnen in huis licht in de duisternis te scheppen. De gloeilamp bleek zo geniaal dat we dit nog steeds als symbool gebruiken voor een uitstekend idee.

Nu hebben we LED verlichting, die eindelijk meer licht produceert dan warmte. Dit bespaart niet alleen energie, het biedt ook nieuwe mogelijkheden voor plaatsing en gebruik. Er zijn zelfs ‘slimme’ lampen die zelf bepalen wanneer je behoefte hebt aan licht. Dit is veilig, zo voorkom je bijvoorbeeld ongelukken als je midden in de nacht naar het toilet gaat. Maar het is ook een vorm van beveiliging, zeker in samenwerking met een alarmsysteem. Wat er zoal mogelijk is met slimme verlichting en beveiliging in jouw woning kun je op deze pagina lezen.

Hoe werkt slimme verlichting?

Lampen zijn niet slim, die kunnen aan of uit. Eventueel kunnen ze ook dimmen, en zelfs van kleur veranderen, maar echt slim kun je dit nog niet noemen. Je maakt van een lamp pas slimme verlichting door er technologie aan toe te voegen. Zo is iedereen wel bekend met lampen bij de voor- of achterdeur die inschakelen wanneer je in de buurt komt. Dit werkt meestal op basis van een PIR sensor. Dat is een fijnmazig raster met daarachter een warmte sensor. Wanneer het warmtebeeld binnen het raster verandert, is dit een teken van beweging en de lamp zal inschakelen. Dit is een briljante detectiemethode, zeker omdat PIR sensoren goedkoop geproduceerd kunnen worden en zeer energie efficiënt zijn. Een nadeel van deze technologie is dat het geen onderscheid kan maken tussen mensen, dieren, planten of objecten. Als er warmte uitgestraald wordt, dan wordt beweging geregistreerd.

Beter zicht met een IP camera

Een IP beveiligingscamera is een camera die via internet in verbinding staat met een ander apparaat. Dit kan opslag in de cloud zijn, of een mobieltje waar je beelden op kunt bekijken. Dit soort camera’s zijn verkrijgbaar voor binnen en buiten, ze werken in basis net als een reguliere videocamera maar dan met specifieke kenmerken die ze ideaal maken voor beveiliging. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van infrarood of een andere technologie om ook in het donker beelden vast te kunnen leggen. De kijkhoek is groot, zodat er een zeer ruim beeld wordt opgenomen. Voor buiten heb je opties zoals de Somfy Outdoor camera die bestand is tegen water, hetzelfde bedrijf maakt ook een Indoor camera die uitgerust is met een ‘privacy shutter’. Dit is een klepje dat je voor de lens kunt schuiven wanneer je behoefte hebt aan privacy. Een andere locatie, een andere toepassing, en een andere functionaliteit. Dat is de hardware kant van het verhaal, de echte ‘intelligentie’ zit ‘m in de software. De combinatie daarnaast met elektrische raambekleding maakt jouw woning tot een smart home.

Slimme software

Een lamp of een camera, hoe goed ze ook zijn, slim kun je ze niet noemen. Met software kun je ze wel een eigen ‘brein’ geven. Net zoals de PIR sensor beweging kan registreren, kan software IP camera beelden analyseren. Dan is het wél mogelijk om mensen van dieren te onderscheiden, en vertrouwde personen te onderscheiden van onbekende gasten. Wat je vervolgens met deze informatie doet kun je helemaal zelf bepalen. Stel, er belt iemand aan bij de voordeur. De camera treedt in werking en je kunt direct zien of het een vertrouwd persoon is, of een verkoper die je liever laat staan. Je krijgt deze melding binnen op je smartphone. De camera is gekoppeld aan een centraal huisautomatisering systeem zoals de TaHoma, vanuit dit centrale ‘brein’ kies je de gewenste vervolgactie. Dat is in dit voorbeeld dus een smartphone notificatie.

Detectie, actie en reactie

Je kunt op basis van detectie ook de verlichting laten inschakelen. Buiten voor de deur of in huis. Als je in het bezit bent van slimme verlichting, dan kun je precies instellen welke reactie moet volgen op de detectie. Dit kan het inschakelen van de lampen buiten zijn, of binnen. Wanneer in de nacht iemand aan het slot morrelt laat je een alarmsignaal afgaan, je kunt een alarmsysteem ook zo instellen dat er felle lichtflitsen geactiveerd worden. Je kunt zelfs de lampen in de huiskamer rood laten kleuren bij onraad, zo kun je tot in detail bepalen wat er moet gebeuren bij een specifieke vorm van detectie. Slimme verlichting kan als preventieve beveiliging een rol spelen binnen een compleet alarmsysteem, zo kun je maximaal profiteren van smart home apparatuur in huis. Gaat er bij jou al een lampje branden?

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business