Partnerinfo

Online muziek maken met deze programma’s

Een instrument leren bespelen, gelijkgestemden vinden, een band oprichten, muziek opnemen en zelfs optreden: het kan allemaal online doorgang vinden.

Op de streamingdiensten doe je inspiratie op en vervolgens ga je zelf aan de slag. Muziek maken samen met mensen over de hele wereld, het kan!

Bandleden vinden op social media

Het eerste waar je aan denkt als je een band op wilt richten met muzikanten die van dezelfde muziek houden, is social media. Natuurlijk. In allerlei facebookgroepen zoek je toenadering. Hou je van Stereophonics, dan plaats je een oproepje op hun fanpage. Daar heb je slechts je telefoon voor nodig. De nieuwste iPhone of een Samsung s10. Dit is het simpelste gedeelte van de reis.

Apps om je instrument te leren bespelen

Een stuk moeilijker is het onder de knie krijgen van een instrument. Kun je dit nog niet? Er zijn veel apps waarmee je je instrument leert beheersen. Je kunt ervoor kiezen om noten te leren lezen, maar voor veel instrumenten is dit niet noodzakelijk: de beste nummers in de muziekgeschiedenis kennen niet veel akkoorden en zijn gemaakt door autodidacten.

Opnemen met Studio One

Iets als samen jammen – al improviserend aan nieuwe muziek werken – is door de vertraging in de verbindingen nog niet mogelijk. Wel kun je elkaar demo’s toesturen via Wetransfer. Die demo’s kun je maken met de zwaardere programma’s zoals Logic of Cubase – hiervoor moet je wel echt studeren – maar gebruiksvriendelijker is bijvoorbeeld Studio One. Bij dit gratis te downloaden programma heb je aan een handleiding via YouTube genoeg om erachter te komen hoe je een nummer in lagen op kunt nemen. Eerst de drums (die kun je intekenen), dan de basgitaar, enzovoorts.

Het liedje staat centraal

Het is hierbij noodzakelijk om te blijven communiceren met de bandleden, over het akkoordenschema, de sfeer en de intensiteit. Maar uiteindelijk zal de bandleider van alle opgenomen stukken één nummer kunnen smeden. En misschien zelfs een heel album. Natuurlijk is de kwaliteit nog niet die van professionele studio’s – wat dat betreft kan digitaal overigens nog niet tegen analoog opboksen – maar je zult zien dat je er steeds handiger in wordt. Doe je je eerste opnames met een simpele USB-microfoon, later zal je wellicht investeren in apparatuur die alles nog beter doet klinken. Het ligt er ook aan wat voor muziek je maakt. Harde drums zijn moeilijk op te nemen, maar for the time being volsta je met voorgeprogrammeerde drums. Het liedje staat tenslotte centraal. Het kan zomaar leiden tot een online optreden, al moet je hiervoor wel als band bij elkaar komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business