Partnerinfo

Ethereum staken: Ethereum 2.0 maakt het mogelijk

Ethereum is na Bitcoin de belangrijkste cryptocurrency op dit moment. Nu het Ethereum-netwerk net een grote upgrade achter de rug heeft, wordt het mogelijk om meer ETH te verzamelen dan je momenteel bezit.

Ethereum 2.0 maakt het namelijk mogelijk om Ether te staken door het Proof of Stake consensus mechanisme waarop wordt overgestapt.

Staken of minen?

Het Proof of Work (PoW) consensus-algoritme wordt het meest gebruikt in de blockchain-technologie. Proof of Work draait hevig op computerkracht. Nieuwe blocks worden opgelost door te minen. Dit vereist gigantisch veel energie en computerkracht. Jaren geleden was het ook voor particulieren interessant om te minen en kon overstappen energie veel kosten schelen. Maar tegenwoordig is dit echt een grote industrie waarvoor zoveel computerkracht nodig is dat dit niet meer mogelijk is vanaf je zolderkamer. Al in 2017 werd gezocht naar goedkopere manieren om te minen, bijvoorbeeld door de elektriciteit van een Tesla te gebruiken. Ether maakte eerst ook gebruik van Proof of Work, maar is onlangs overgestapt op het Proof of Stake (PoS) -algoritme als onderdeel van hun ontwikkelingsroadmap. Staken is veel minder duur, kost minder tijd en is dus veel kostenefficiënter. Daarnaast bespaart het ook enorm veel energie.

ETH als beloning

Iemand die Ether staket helpt om het netwerk actief te houden, uit te breiden en te versterken. Bij PoS worden met behulp van gestakete tokens transacties goedgekeurd en nieuwe blokken aangemaakt op de blockchain. Iemand die meer tokens bezit en deze langer in zijn bezit heeft, kan vaker een blok maken. De persoon die het uiteindelijke blok aanmaakt ontvangt hier een vergoeding voor in de vorm van ETH. Dit kan erg interessant zijn. Waar in eerste instantie werd gesproken over een minimale hoeveelheid van 32 ETH om te staken, zijn er momenteel al diverse exchanges die het mogelijk maken om ook kleinere hoeveelheden in te zetten. Het is wel belangrijk om te beseffen dat je bezit gelocked wordt als je besluit om Ether te staken. Je kan deze niet langer gebruiken of verkopen totdat de termijn als validator is afgelopen. Hoe lang dit duurt is van tevoren niet te zeggen.

Staking pools

Voor de meeste mensen is het interessanter om zich aan te sluiten bij een staking pool dan om zelf als enkele validator aan het netwerk deel te nemen. Bij de huidige koers is 32 ETH namelijk zo’n €15.000 waard. In een staking pool komen meerdere partijen samen en vormen ze samen een validator. Het is zowel mogelijk om aan te sluiten bij een staking pool van gebruikers die hun tokens in een persoonlijke wallet bewaren als een staking pool-programma van beurzen als Kraken, Coinbase, Binance en Crypto.com. Het voordeel is dat er minder ETH vereist is om mee te kunnen doen en gebruikers samen een grotere kans maken om beloningen te verdienen. Het nadeel is dat de beloningen verdeeld worden over alle pooldeelnemers. De verdiensten liggen dus lager dan voor een enkele validator.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business