Vanwege de corona crisis is er wereldwijd meer elektronica verkocht. Denk aan laptops, en computers om thuis te kunnen werken, maar ook tablets voor je kind zodat deze thuis toch nog zijn les kon volgen. Vele fabrikanten zoals Apple konden hierdoor moeilijker aan bepaalde onderdelen komen, waardoor er ook minder iPhones werden gefabriceerd.

Advertentie

Volgens fabrikanten kan dit te kort tot wel 2022 aanhouden en mogelijk dat dit alleen maar langer aanhoudt met alle lockdowns en maatregelen die nog altijd verlengd blijven. De alsmaar groeiende refurbished markt kan hierin een mogelijke oplossing bieden.

Wat is refurbished?

Voor we het gaan hebben over de refurbished markt is het misschien wel zo makkelijk om kijken wat refurbished nu precies betekent. Refurbished betekent letterlijk gereviseerd, maar de term refurbished is in de volksmond en online een stuk gebruikelijker. Bij refurbished kun je denken aan een iPhone of ander toestel dat al eerder is gebruikt en vervolgens wordt nagekeken, grondig wordt schoongemaakt, en waar onderdelen, wanneer nodig, gerepareerd of vervangen worden. Maar ook producten die bijvoorbeeld direct retour zijn gestuurd,worden na een grondig controle als refurbished aangeboden.

Verschil met tweedehands

Refurbished wordt nog vaak verward met tweedehands producten. Dit is begrijpelijk gezien je in feite een product koopt wat al eerder is gebruikt. Maar daar houdt de vergelijking ook wel op. Zoals eerder gezegd wordt een refurbished toestel grondig gecontroleerd door experts en worden ook onderdelen, zoals de batterij, door experts vervangen wanneer dit nodig is. Een groot verschil is ook het bieden van garantie. Bij een tweedehands aankoop via iets als marktplaats heb je vaak geen garantie meer. Koop je bijvoorbeeld een Refurbished iPhone X dan heb wel 3 jaar garantie!

Voordelen van refurbished

Nu we het hebben gehad over wat refurbished is en het verschil met tweedehands is het ook wel handig om het te hebben over de voordelen. Een groot voordeel is dat vergeleken met een nieuw product, een refurbished product goedkoper is. Het product kan soms ook enkele gebruikssporen bevatten. Dit staat altijd aangegeven wanneer u het product komt.

Een voordeel dat al een paar keer is genoemd is dat het product door experts gecontroleerd wordt en ook defecte onderdelen worden netjes vervangen door deze experts. Ook krijg je bij een aanbieder zoals refurbished.be wel 3 jaar garantie! Het kopen bij een aanbieder brengt ook nog veel meer voordelen met zich mee vergeleken met kopen via een site als marktplaats. Zo hoef je niet bij de verkoper op bezoek, je bestelt namelijk gemakkelijk je nieuwe toestel met een paar klikken. Uiteraard heb je ook gratis verzending en een niet goed, geld terug garantie.

Een ander voordeel wat voor sommige ook belangrijk is, is dat je bijdraagt aan een duurzame samenleving. Bij de productie van een iPhone en andere toestellen komen veel broeikasgassen vrij, wel 55 KG aan CO2 namelijk. Als jij ervoor kiest om een refurbished iPhone te kopen dan wordt er per saldo die 55 KG aan CO2 al bespaart.

Garantie

Omdat we het zo bijzonder vinden willen we het nogmaals benadrukken. Maar liefst 3 jaar garantie als je een refurbished product koopt via een site zoals refurbished.be. Het is wel belangrijk om goed te kijken wat voor garantie er geboden wordt en of er bepaalde uitzonderingen zijn. Zo is het normaal dat schade wat veroorzaakt wordt door vloeistoffen zoals water niet valt onder de garantievoorwaarden. Mocht de camera plots defect zijn of je kunt je bluetooth niet meer gebruiken dan kun je kosteloos je bestelling retourneren. Deze wordt vervolgens nogmaals gecontroleerd en gerepareerd door experts, je bent het product dus wel enige tijd kwijt.

Aanbod & Voorraad

Het laatste voordeel en in deze tijd mogelijk wel het belangrijkste is dat het aanbod en voorraad van de refurbished markt elk jaar blijft groeien. Je hebt ondertussen al refurbished wasmachines, drogers, magnetrons, meubels, laptops, desktops computers en nog zoveel meer. Ook is het mogelijk om bepaalde producten refurbished te krijgen die niet meer in de winkel verkocht worden. Neem bijvoorbeeld de iPhone 8, dit toestel wordt sinds vorig jaar niet meer verkocht door Apple en andere webshops, maar is refurbished nog volop in voorraad.