campz

Het is niet eenvoudig om te zeggen wat voor jou de beste outdoor-gps is. Je moet namelijk een aantal afwegingen maken.

Advertentie

Er bestaan verschillende soorten navigatiesystemen en bovendien is de beste keuze sterk afhankelijk van de sport die je beoefent. We leggen uit waarop je zoal moet letten en helpen je bij het maken van de beste keuze.

Drie keuzemogelijkheden voor outdoor avonturiers

Er zijn verschillende manieren om outdoor te navigeren. De meest toegankelijke is misschien nog wel via de smartphone. Er zijn namelijk heel wat handige navigatieapps die je kan gebruiken. Het nadeel is dat de batterij van een smartphone niet lang meegaat en dat het enkel werkt als je voldoende ontvangst hebt. Dit is lang niet altijd het geval.

Daarnaast wint het sporthorloge aan populariteit. Hiervan vind je een compleet aanbod op www.campz.be. Een sporthorloge is handig om je sportieve prestaties bij te houden en het is een pluspunt als je er ook mee kan navigeren, maar ook hier is er een belangrijk nadeel: het heeft een klein scherm en het moet aan de pols worden gedragen. Voor een wandelaar is dat wellicht geen probleem, maar voor mountainbikers is dat toch wat minder comfortabel.

Ten slotte behoort ook een handheld gps tot de mogelijkheden. Deze navigatiesystemen zijn waterdicht, hebben een groot scherm en de batterij gaat vaak heel lang mee. Bovendien voeg je gemakkelijk nieuwe kaarten toe en ben je niet afhankelijk van een internetverbinding. Ook deze navigatiesystemen kan je kopen bij gespecialiseerde leveranciers als Campz.

Satellietplaatsbepalingssysteem

De klassieke gps gebruikt het Amerikaanse Global Positioning System, een mondiaal satellietplaatsbepalingssysteem dat in 1967 door de Verenigde Staten is ontwikkeld. Het kan de positie relatief accuraat bepalen, met een afwijking tot 15 meter. Er bestaan bovendien nog andere satellietplaatsbepalingssystemen. Zo ontwikkelden de Russen bijvoorbeeld GLONASS, het Global’naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema. Ook Galileo (Europa) wordt steeds vaker gebruikt. Het is niet de vraag welk plaatsbepalingssysteem beter is. Tests hebben namelijk aangetoond dat het combineren van verschillende plaatsbepalingssystemen nuttig is. Een combinatie van gps, GLONASS en Galileo krijgt dan ook de voorkeur.

Sensoren

Outdoornavigatiesystemen bieden vaak extra mogelijkheden. Hiervoor hebben ze veelal extra sensoren. Welke sensoren je nodig hebt, is afhankelijk van de sport die je beoefent. Als wandelaar is een altimeter bijvoorbeeld handig. De altimeter geeft de hoogte aan waarop je je bevindt. Tijdens het kanoën is een barometer dan weer handig. De barometer meet de luchtdruk en kan op basis van andere informatie weergegevens weergeven. Zo weet je wanneer het wellicht gaat regenen en kan je je activiteiten hierop aanpassen. Voor sportievelingen zijn er ook navigatiesystemen die bijvoorbeeld je hartslag meten.

Aanwezige kaarten

Navigeren kan enkel als je over de juiste kaarten beschikt. De gedekte landen zijn vaak beperkt en bovendien zijn de vooraf geïnstalleerde kaarten niet altijd voldoende gedetailleerd voor wandelaars en mountainbikers. Hiervoor heb je gedetailleerde topografische kaarten nodig. Vaak kan je deze tegen een meerprijs downloaden en installeren. Als je bijvoorbeeld een Garmin Express gebruikt, betaal je 49,99 euro om alle topografische kaarten van Europa te downloaden en te installeren. Elke leverancier heeft eigen oplossingen met eigen prijskaartjes. Hier kan je tijdens je zoektocht alvast rekening mee houden.

Er bestaan echter ook oplossingen om de kaarten gratis te gebruiken. De vrijwilligers van OpenStreetMap (OSM) bieden de kaarten namelijk gratis aan. Bestaande topografische kaarten worden dan geschikt gemaakt voor outdoorhelden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here