Stel je een toekomst voor waarbij iedere auto voorzien is van de meest high tech snufjes op het gebied van veiligheid.

Advertentie

Of je nu een nieuwe auto koopt of leaset of gaat voor een private lease occasion, je kunt in dit geval altijd vol vertrouwen de weg op. Er zijn de laatste jaren al veel veiligheidssnufjes gestandaardiseerd, maar wat mogen we in de toekomst verwachten?

Wilddetectie

Op de Veluwe zie je overal bordjes met een hert in een driehoek. Toch zie je het echte hert misschien pas wanneer hij bijna op je motorkap ligt. Overstekend wild zorgt voor gevaarlijke situaties op de weg. Het aanrijden van een dier doodt niet enkel het dier zelf, maar kan ook grote schade opleveren aan je auto of zelfs een botsing met andere auto’s veroorzaken. Een infrarood camera die in de auto is ingebouwd moet ervoor zorgen dat dieren, maar ook voetgangers al vanaf een afstand gedetecteerd worden door je auto. Hierdoor zal je wagen automatisch remmen als het nodig is. Er zijn al een aantal bedrijven die deze technologie gebruiken, waaronder Audi, Volvo, Ford en Mercedes-Benz.

Futuristische reality voorruit

Sommige high tech auto’s hebben al een voorruit waarin een display verwerkt is met de belangrijkste informatie die je normaal gesproken op je dashboard afleest. In de toekomst zullen voorruiten van auto’s echter nog meer veranderen. In het Engels gebruikt men de term ‘augmented reality windshields’. Je kent vast wel de brillen die spionnen in films op hebben. Ze voorzien de dragen van de nodige data. In het echt bestaan ze overigens ook: smart glasses. Stel je voor dat je voorruit omgetoverd wordt tot smart glasses. Op deze manier zou je voorruit bijvoorbeeld je aandacht kunnen richten op een potentiële gevaarlijke situatie.

Netwerkberichten voor verkeerswaarschuwingen

In de toekomst genieten we waarschijnlijk van een netwerk dat auto’s met elkaar verbindt. Dit betekent dat jouw auto informatie krijgt over wat andere auto’s op de weg in een bepaalde radius aan het doen zijn. Wanneer alle auto’s rond de snelheidslimiet rijden, weet je dat er niets aan de hand is. Rijdt iedereen plots wat langzamer, dan is er waarschijnlijk een file aan het ontstaan. Je auto geeft je een waarschuwing, zodat je van deze ontwikkeling op de hoogte bent. Wanneer bestuurders dit tijdig weten, is de kans op kop-staartbotsingen vele malen kleiner. Als er een ongeluk is gebeurd op de weg waarop je rijdt, krijg je ook een waarschuwing. Zo kun je alvast vaart minderen.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here