Achtergrond

5 smartphoneflops van de voorbije 10 jaar

Smartphone flops
Niet elk nieuw product kan een topper zijn en dat geldt ook voor smartphones. Soms gaat het om ongelukkige keuzes qua design en soms ontploft de batterij uit het niets. Wij overlopen de meest opvallende flops.

De wereld van de smartphones staat niet stil, dat is een feit. Deze wonderbaarlijke toestellen zijn inmiddels even snel als of sneller dan laptops en kosten soms ook meer. Hoe geweldig alle nieuwe mogelijkheden ook zijn, er zijn altijd momenten waarop een smartphoneproduct de bal misslaat. Soms denken ontwikkelaars dat ze in de roos schieten, maar werkt hun nieuwe innovatie toch niet zoals gehoopt in de praktijk. Aan de andere kant zijn er ook bepaalde productiefouten die pas naar boven komen eens de toestellen talrijk verkocht zijn. In dit artikel discrimineren we niet, alle flops zijn welkom in deze smartphone walk of shame.

Samsung Galaxy Note 7

We hebben in de inleiding al een tipje van de sluier opgelicht en hier hij dan, de Samsung Galaxy Note 7. Een lijst als deze is niet compleet zonder deze knaller van Samsung. De Samsung Galaxy Note 7 zit in het collectief geheugen als “de smartphone van Samsung met de ontploffende batterij”. Dit mag je vrij letterlijk opvatten, want enkele dagen na de lancering meldden verschillende gebruikers dat hun batterij vuur had gevat en hun nieuwe smartphone onherstelbaar beschadigd was.

Het duurde niet lang voordat Samsung de toestellen massaal terugriep en vervangtoestellen voorzag… die vervolgens met hetzelfde explosieve probleem kampten. Enkele maanden na de lancering heeft de Zuid-Koreaanse smartphonegigant de keuze gemaakt om de productie van de Galaxy Note 7 per direct stop te zetten. De reden voor de kleine brandjes lag inderdaad bij de batterij, vertelde Samsung achteraf. In de rechterbovenhoek van de batterij zat namelijk een ontwerpfout waardoor uiteindelijk kortsluiting ontstond. In een lithium-ion batterij vertaalt een dergelijke kortsluiting in vuur met als gevolg dat je smartphone onbruikbaar wordt.

Dit is misschien wel de smartphone flop met de grootste impact ooit. Het was niet alleen erg schadelijk voor het imago van Samsung, maar zorgde ook voor onrust op vliegtuigen (en zelfs bussen). Verschillende luchthavens hadden waarschuwingen opgehangen waarop stond dat de Galaxy Note 7 niet toegelaten was op vliegtuigen vanwege het brandgevaar.

iPhone 6 Plus

Tot op heden is de iPhone 6 Plus de beste poging van Apple tot een vouwbare smartphone, maar dat is geenszins positief. Niet lang na de lancering van de iPhone 6 Plus in 2014 merkten sommige gebruikers op dat hun nieuwe smartphone een lichte buiging vertoonde. Daarna duurde het niet lang voor het fenomeen “Bendgate” geboren was op sociale media. Bij dagelijks gebruik was de kans klein dat je last zou hebben van dit probleem, behalve als je je iPhone 6 Plus in je achterzak stak en vervolgens ging neerzitten. Testers gingen echter iets hardhandiger tewerk en wisten met hun blote handen (en de nodige kracht) de smartphone eveneens te buigen. Het feit dat de iPhone 6 Plus grotendeels van aluminium was gemaakt, maakte dit niet beter. Plastic buigt namelijk (in beperkte mate) terug in zijn oorspronkelijke vorm, maar eens aluminium vervormt, moet je het handmatig terug proberen te vervormen.

Flops

Veel technische problemen waren er niet bij de iPhone 6 Plus. Dit was een probleem dat eigen was aan de behuizing van de smartphone. Hoewel Apple aanvankelijk ontkende dat dit een probleem was en claimde het bedrijf dat er amper meldingen waren van dit probleem, maar eind 2016 gaf Apple toch aan dat er structurele problemen waren. Daar eindigt het verhaal echter niet: in 2018, vier jaar na de lancering, kwamen interne documenten van Apple aan het licht. Daaruit werd duidelijk dat duurzaamheidstesten hadden aangetoond dat de iPhone 6 Plus maar liefst 7,2 keer meer kans had om te vervormen van de iPhone 5s.

Google Pixel 4 (XL)

De Google Pixel-smartphones zijn geliefd om hun fotografieprestaties en vooral hun nachtfoto’s, maar Google heeft inmiddels meerdere ballen misgeslagen. De allereerste Pixel-smartphone was een duidelijke aanval op de iPhone 7 die in september 2016 werd aangekondigd. Dat konden we zien aan de opvallende reclame met enkele opvallende oneliners zoals “a 3.5mm headphone jack satisfyingly not new” en “Need a new phone? Like new new? Like doesn’t have a version number new”. In feite is Google hier de mist in gegaan bij de tweede generatie van de Pixel, die een versienummer had én geen koptelefoonpoort meer.

De Google Pixel-smartphones zijn steeds meer op iPhones gaan lijken. Terwijl de eerste Pixel heel expliciet een betere iPhone wou zijn, loopt de Google Pixel 4 op veel vlakke achter op de iPhone 11 Pro. Zo is er geen zoomcamera aanwezig, gaat de batterij minder lang mee en zitten de frontcamera’s in een dikke zwarte ronde boven het display. Sommige mensen noemden de Pixel 4 bijgevolg een stap achteruit tegenover de Pixel 3.

Samsung Galaxy Fold

In onze relatief korte opsomming kunnen we helaas niet anders dan twee keer de naam Samsung laten vallen. De Samsung Galaxy Fold, de eerste poging van het bedrijf tot een vouwbare smartphone ging gepaard met talloze problemen. Het toestel is uiteindelijk teruggeroepen in de eerste week dat testers ermee aan de slag konden en een halfjaar later opnieuw gelanceerd met de nodige aanpassingen.

De eerste problemen kwamen uit onverwachte hoek. Er werd namelijk verwacht dat er problemen zouden zijn met de duurzaamheid vanwege het vouwmechanisme, maar dat was niet helemaal waar. Om het vouwbare display van de Galaxy Fold te beschermen had Samsung een soort van screenprotector aangebracht. Die beschermlaag was echter “onderdeel” van het display en was bovendien amper zichtbaar met het blote oog. Toch hebben enkele testers deze laag verwijderd met als gevolg dat het vouwbare display niet meer werkte.

Het tweede probleem zat bij het vouwmechanisme. De eerste tester die meldde dat zijn Galaxy Fold niet meer goed wou open- en dichtvouwen, was er echter in geslaagd om een stukje klei in de groef te forceren, iets wat niet zou mogen gebeuren bij dagelijks gebruik. Wat echter ook in de groef kwam, waren kleine zandkorreltjes en stofjes die wel in de gemiddelde broekzak te vinden zijn. Ook dat gaf uiteindelijk problemen met het display.

Bij de herlancering van de Galaxy Fold waren deze problemen aangepakt, maar door de slechte reputatie van de smartphone, waren consumenten alsnog niet heel enthousiast. Gelukkig kende de Galaxy Z Flip eerder dit jaar wel een groter succes. Samsung heeft duidelijk geleerd uit zijn fouten.

Energizer Power Max P18K Pop

Als er een ding erger is dan smartphones die gelanceerd zijn met enkele schoonheidsfoutjes, dan is het een smartphone die uiteindelijk nooit de winkelrekken heeft gehaald, zoals de Energizer Power Max P18K Pop. Aan het begin van 2019 toonde Energizer, het bedrijf dat bekend staat om zijn batterijen, een smartphone met een kanjer van een batterij. De capaciteit was maar liefst 18.000mAh (de gemiddelde nieuwe smartphone heeft een capaciteit van 4.000mAh) waardoor je hem meer dan een week zou kunnen gebruiken zonder hem op te laden.

Qua specificaties leek alles in orde te zijn. De P18K Pop was geen snelheidsmonster, maar had wel een leuke pop-upcamera (met twee camera’s) en een dual-camera achteraan. Plaats voor een 3,5mm-koptelefoonpoort was er jammer genoeg niet. Toen mensen de smartphone voor het eerst in het echt zagen, werd jammer genoeg duidelijk dat het een hopeloos concept was. Met een dikte van ongeveer 4 centimeter (de gemiddelde smartphones is 8mm dik) past hij in geen enkele broekzak en was hij ook lastig te gebruiken. Het was dus geen verrassing dat Energizer niet het nodige bedrag ophaalde in zijn kickstarter voor deze smartphone.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business