Achtergrond

Vraag van de maand: hoeveel geheugen heeft mijn pc nodig?

Zonder geheugen kan een pc niet functioneren; het vormt het brein van je apparaat. Maar hoe uitgebreid moet dat computerbrein zijn?

Bij de aankoop van een pc zijn er heel wat specificaties die je kan vergelijken met andere laptops. Veel specificaties zijn ook maar cijfertjes die niet veel zeggen, waar andere specificaties je juist zeer nuttige informatie prijsgeven over wat het apparaat wel en niet zal kunnen. Het geheugen bijvoorbeeld is een zeer belangrijk onderdeel van je computer, het stuurt je computer aan. Een pc moet dus voldoende geheugen aan boord hebben om de taken die je hem oplegt te kunnen uitvoeren. Maar niet elke gebruikstoepassing vereist evenveel geheugen. Hoe bepaal je hoeveel geheugen jouw pc moet hebben? 

RAM vs ROM vs opslag: ken de verschillen 

Eerst moet je begrijpen dat er verschillende soorten computergeheugen bestaan. In de lijst van specificaties zal je vaak de afkortingen RAM en ROM zien terugkomen. RAM staat voor random access memory en is het werkgeheugen of interne geheugen van je computer. Haal je je moederbord uit je computer, dan kan je het RAM-geheugen letterlijk zien in de vorm van miniscule latjes die op het moederbord staan gemonteerd. Tijdens het gebruik van applicaties zal je RAM de gegevens opslaan zodat tijdens het switchen tussen applicaties die gegevens ook bewaard blijven. Schakel je je computer uit, dan wordt alle opgeslagen data uit het RAM-geheugen verwijderd. Net zoals het menselijke brein vergeet het geheugen dingen na verloop van tijd. Het interne geheugen kan je niet uitbreiden met een externe schrijf; dit moet je rechtstreeks op het moederbord doen. Tegenover RAM staat ROM ofwel languit read-only memory. Zoals de naam prijsgeeft, kan ROM-geheugen enkel gelezen worden en niet beschreven. Je computer gebruikt het ROM-geheugen vooral tijdens het opstarten van het systeem. De gegevens die hier bewaard worden staan wel permanent op je computer. 

RAM-geheugen
Het RAM-geheugen kan je zien op het moederbord.

Tenslotte is er nog het opslaggeheugen. Dit omvat de aantal gigabytes opslagcapaciteit die je computer je ter beschikking stelt om documenten, foto’s, video’s etc. op het apparaat zelf te bewaren. De interne opslag kan wel nog worden uitgebreid met een externe schijf.  

Hoeveel geheugen is vereist voor een laptop? 

In welke mate moet je nu rekening houden met die verschillende soorten geheugen als je een laptop gaat kiezen? Een simpel antwoord bestaat helaas niet op die vraag. Naar het ROM-geheugen zal je als consument normaal gezien niet moeten kijken. Met het ROM-geheugen kan een fabrikant immers niet te veel besparen of de laptop zou simpelweg niet goed kunnen opstarten. Wat het RAM- en het opslageheugen betreft, zijn er grote verschillen tussen merken en laptopmodellen op te merken. Te beginnen met RAM-geheugen. Hoe meer intern geheugen je laptop heeft, hoe meer data die tijdens een actieve sessie kan opslaan van applicaties en hoe vlotter je dus in principe tussen die verschillende applicaties kan schakelen. Instinctief zou je zeggen dat hoe meer geheugen je ter beschikking hebt, hoe beter want hoe vlotter je apparaat werkt. Dat is een correcte redenering, maar een ruim geheugen gaat ook vaak gepaard met een hogere kostprijs. Meer geheugen hebben dan dat je gaat gebruiken is niet nodig; je koopt ook geen dure auto om op je oprit te laten staan. Voor standaardgebruik zoals Word of mails versturen kan 4GB al voldoende zijn, al is 8GB eerder aan te raden als je altijd meerdere programma’s hebt openstaan. Ga je professioneel foto’s of video’s editen, dan zal je toch minstens 16GB RAM nodig hebben. Voor gamers is 32GB het vereiste minimum. Koop dus geen dure laptop met extra veel werkgeheugen als je dat niet allemaal gaat benutten.  

Dezelfde logica kan je doortrekken voor de hoeveelheid opslaggeheugen. Denk dus eerst goed na wat je allemaal precies wil kunnen opslaan. Zijn dat enkele Word-bestanden en een paar vakantiefoto’s, dan hoef je niet meer dan 512GB te hebben. Download je echter veel Netflix-films om offline te kijken, je Spotify-playlists en wil je elke foto bewaren? Dan zal 1TB het minimum zijn. 1TB komt overeen met ongeveer 100 films in Full HD-kwaliteit, 20.000 foto’s en tot 17.000 uur muziek. Laptops kunnen tegenwoordig tot 4TB opslag gaan, maar dat zijn uiteraard de duurste modellen. Overdrijf dus niet met je digitale verzamelwoede. Er zijn handige oplossingen die ervoor zorgen dat je op opslagcapaciteit kan besparen. Bewaar bestanden zoveel mogelijk in de cloud zodat je er overal en altijd aankan (met internettoegang), of maak gebruik van een externe schijf (HDD of SSD). 

Te weinig opslagcapaciteit? Dat kan je oplossen met een SSD-kaart.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business