Reviews

Sony Vaio Duo 11: vlees noch vis

Voordelen
Hoge schermhelderheid
Verrassend krachtig
Nadelen
Vaste schermstand na uitklappen
Prijs
Aanbevolen prijs: €1399
Waar te koop?
Totaalscore 6
De Sony Vaio Duo 11 is een knap toestel maar blijft toch vlees noch vis. Hij blinkt niet uit als tablet, maar ook niet als ultrabook.

Net als de Toshiba U920t en de Dell XPS 12 is ook de Vaio Duo 11 van Sony een hybride: hij moet dus kunnen dienen als ultrabook én als tablet.

Het schermgedeelte laat zich daarvoor al schuivend over het toetsenbordgedeelte neerklappen. Daar is uiteraard wat kracht voor nodig, maar binnen de seconde is de transformatie compleet. De Duo 11 converteren van tablet naar ultrabook verloopt moeizamer. Je moet het scherm in het midden aan de bovenkant op de juiste manier beetnemen, tegelijkertijd het toetsenbordgedeelte lichtjes tegenhouden en vervolgens hard genoeg trekken om de boel weer uit elkaar te laten klappen. Een heel gedoe, al lijkt ons de constructie gelukkig stevig genoeg om dit langer dan een jaar te verdragen.

Eenmaal uitgeklapt steunt het scherm in een vaste hoek op het toetsenbordgedeelte. Er is geen touchpad. In de plaats daarvan voorzag Sony een "glidepoint", een aanraakgevoelig bolletje tussen de g- en de h-toets dat op dezelfde manier als een touchpad reageert. Het bereik ervan is echter beperkt en regelmatig registreert het ding een onbedoelde muisklik.

Overigens levert Sony een speciaal pennetje mee om de Duo 11 mee te bedienen. Het toetsenbord zelf vinden we een misser. De toetsen op zich zijn veel te klein en er valt nauwelijks mee blind te typen. Het touchscreen blijkt dan weer een waar juweeltje te zijn. Ondanks dat het vrij klein is, zijn de hoge resolutie, brede kijkhoeken en uitstekende kleurweergave absolute top. Dat doet Sony dus goed.

Deze Vaio is bovendien meer dan snel genoeg – op hetzelfde niveau als Acers Aspire S7 – en dankzij de opmerkelijk snelle SSD in een wip opgestart. 

De Vaio Duo 11 komt met het typische, industriële Sony-ontwerp, en is vrij mooi afgewerkt met degelijke materialen. Het blijft echter vlees noch vis: als tablet is de Duo 11 te zwaar en te dik en als ultrabook is het scherm net iets te klein en het toetsenbord te gedrongen.

Specificaties: Intel Core i5-3317U, 4 GB RAM, 128 GB SSD, Intel HD Graphics 4000, glossy 11,6 inchscherm (1.920 x 1.080), Windows 8 Pro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business