Reviews

Review 3D-printer: Zotrax M200

Voordelen
fijne resultaten
automatische kalibratie
geen mislukte prints
Nadelen
prints moeilijk te verwijderen
Aanbevolen prijs: €1949
Waar te koop?
Totaalscore 9
3D-printen maakt stilaan de overstap naar de gewone consument. Daarom bekeken we in deze massatest zes 3D-printers.

De Zotrax M200 weet van geen ophouden. Dit toestel print bijna altijd perfect met dank aan de handige software en de automatische kalibratie en de resultaten zijn bij de beste die ik in deze test zag.

Bij het Poolse Zortrax hebben ze helemaal begrepen wat premium betekent. Prijs buiten beschouwing gelaten is de M200 zonder enige twijfel het beste toestel dat ik testte. De printer lijkt in prestaties en uiterlijk op de Ultimaker maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Eerst en vooral werkt de Zortrax met eigen software. Dat is goed nieuws, want die is mooi, handig en duidelijk.

Beperkte keuze

Verder ben je gebonden aan het Filament van Zortrax zelf. Bovendien werkt de M200 enkel met ABS. Hoewel er wel wat keuze bestaat in Z-filament ben je bij dit toestel toch beperkter in je mogelijkheden dan bij gelijkaardige exemplaren. Ik testte de M200 met Z-Ultrat-filament en was uitzonderlijk tevreden over de resultaten. Dankzij de fijne resolutie kan de Zortrax overweg met complexe modellen met veel details. Gewone modellen lijken bijna uit de winkel te komen, terwijl zelfs erg moeilijk te printen figuren zoals de Eifeltoren er netjes uitkomen. Het eindresultaat is al glad zonder dat daar een schuurpapiertje aan te pas moet komen. Verder valt het op dat de M200 heel consistent presteert. Enkel bij het printen met ondersteuningen, wat voor bepaalde figuren nodig is, hadden we achteraf last. Hoewel er een optie in de software bestaat om met lichte ondersteuningen te werken, was het niet altijd even eenvoudig om het overtollige filament te verwijderen.

Raster

De M200 print op een geperforeerde plaat. Op die plaat legt hij druppeltjes filament, waar de printer vervolgens een raster op neerprint. Pas op dat raster komt het eigenlijke model tot stand. Dat zorgt er voor dat het te printen voorwerp altijd perfect hecht aan de plaat. De keerzijde: hoewel een model meestal eenvoudig te scheiden is van het raster heb je een scherpe spatel en een dosis geduld nodig om het raster van de printplaat te scheiden.

Zelfkalibratie

De Zortrax is als enige printer uit deze test in staat om zichzelf te kalibreren. Voor iedere printopdracht gaat de printkop de plaat af en zet het hele mechanisme zichzelf opnieuw goed. Zo hoef je als gebruiker nergens mee te klooien: de Zortrax is voorbereid op alles wat al eens mis gaat tijdens het 3D-printen, en heeft er een oplossing voor klaar.

We staan er ergens van versteld dat deze printer niet de duurste uit de test is, zeker de automatische kalibratie maakt dit toestel zo foolproof dat we het enkel kunnen aanraden. Goedkoop is deze printer niet, maar hij levert uitstekende kwaliteit af zonder dat je zelf veel moet kunnen.

Met dank aan Trideus voor het ter beschikking stellen van het testtoestel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business