Reviews

Review 3D-printers: Felix 3.0

Voordelen
betrouwbaar
groot printoppervlak
twee extruders
Nadelen
onduidelijke bediening
Aanbevolen prijs: €1999
Waar te koop?
Totaalscore 7
3D-printers breken stilaan door bij het grote publiek. Daarom deden we een massatest met zes 3D-printers.

De Felix 3.0 kan met ieder denkbaar filament overweg en is dan ook een gedroomd manusje van alles, maar je moet wel weten waarmee je bezig bent.

De Felix 3.0 is een erg rudimentaire printer. Dit toestel van Felixprinters werd niet in mooie behuizing gestoken: alles wat aan de printer zit is functioneel. De Felix werkt met een printkop die over de X-as beweegt en een printplaat die Y en Z voor z’n rekening neemt. De Felix is het enige toestel in deze test dat in twee kleuren kan printen. Daartoe heeft de printer twee extruders. In één kleur printen gaat uiteraard ook, in dat geval kan je selecteren welke kop je verkiest. Heb je geen interesse in tweekleurenprints, dan bestaat de Felix 3.0 ook in een uitvoering met maar één extruder. Met die versie bespaar je zo’n 100 euro.

Micro

De Felix 3.0 werkt niet met een gewone SD-kaart maar een microSD-kaartje. Verder verloopt het slice-proces hetzelfde als bij de Delta printer. Ook Felix heeft z’n eigen vooraf geconfigureerde versie van Repetierhost die je via de website kan downloaden. De interface van de Felix 3.0 en de Delta printer lijken op het eerste zicht sterk op elkaar. Hetzelfde display en hetzelfde universele bedieningsknopje sieren beide toestellen. De menustructuur van de Felix is echter beduidend minder intuïtief en bovendien is het niet altijd helemaal duidelijk wanneer je een bepaalde functie geactiveerd hebt. Dat is meteen het grootste probleem van deze printer: hij blinkt niet uit in gebruiksvriendelijkheid.

Dat valt ook op bij het uitpakken van het toestel. Een handig systeem om het filament tijdens het printen op te bevestigen is niet aanwezig en moet je dus zelf voorzien. Zonder printen is geen optie: het filament zal stroppen waarna je printer lucht begint te printen.

Betrouwbaar

Zodra alles geïnstalleerd is toont de Felix 3.0 zich echter een betrouwbaar toestel. Samen met de Zortrax M200 kan dit toestel er prat op gaan dat er nooit een print is losgekomen van het bed tijdens het printen. Feilloos is de Felix ook weer niet: tijdens een misschien iets te overmoedige opdracht voor het gelijktijdig afdrukken van een hele schaakset liep het ook hier mis.

De printkwaliteit van de Felix tijdens onze tests is niet slecht, maar beduidend minder dan de andere dure printers. Dat uit zich in iets ruwere modellen, die nog wat schuurwerk achteraf vereisen.

Veel opties

Het grootste voordeel van de Felix 3.0 tegenover de andere printers in deze prijscategorie is de veelzijdigheid aan acceptabele filamenten. Wil je printen met zowat alles dat op de markt beschikbaar is, dan komt de Felix helemaal tot z’n recht. Draag je gebruiksgemak echter hoog in het vaandel, dan is de Zotrax de betere keuze, terwijl het hele printproces zelf er dan weer interessanter uit ziet op de Delta printer. De Felix heeft dan weer een iets grotere bouwplaat, wat een voordeel kan zijn voor grote prints. Deze printer heeft potentieel, maar om het echt ten volle te benutten moet Felix printers wat ons betreft de hele menustructuur van zijn toestel herbedenken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business