Reviews

Review Cyberlink PowerDirector 14 Ultimate: Absolute top

Voordelen
snelste preview en rendering prestaties
heldere interface
heleboel effecten
multicam
3D en 4K-ondersteuning
actioncamera tools
Nadelen
interface kan complex worden
enkele crashes bij intense bewerkingen tijdens testperiode
Aanbevolen prijs: €219,98
Waar te koop?
Totaalscore 9
Geen enkel programma in zijn categorie tipt aan PowerDirector als het op snelheid aan komt. Het is een topprogramma dat voor elke video-enthousiast het overwegen waard is.

Actiecamera’s zoals de GoPro Hero 4 zijn aan een snelle opmars bezig binnen het segment van de persoonlijke video. Cyberlink speelt daarop in en heeft voor fans tools aan zijn PowerDirector toegevoegd om het meeste uit de beelden van hun toestellen te halen. Niet alleen kan de videobewerkingssoftware de drastische vervormingen wegwerken van zulke camera’s, maar het laat ook toe om vlug leuke effecten zoals motion tracking en freeze frame toe te voegen. En dat komt bovenop de ijzersterke prestaties van PowerDirector 14.

Gestroomlijnde interface

Er is een gratis trial van 30 dagen beschikbaar waarmee je het programma volledig kan uitproberen, alhoewel bewerkte video’s in die versie een watermerk meekrijgen. PowerDirector is in diverse vormen en bundels te verkrijgen, je kan de licentie ook huren voor een maandelijkse prijs. Wij hebben de Ultimate editie onder handen genomen.

Het programma neemt een goede gigabyte ruimte van je computergeheugen in. De installer probeert – in tegenstelling tot vroeger – deze keer geen extra, willekeurige apps te downloaden; dat is een goede start. Cyberlink heeft al heel wat werk gestopt in het stroomlijnen van zijn interface en PD 14 is de meest opgeruimde variant tot nu toe, maar nog altijd niet zo helder als wat Adobe Premiere Elements aanbiedt. PD behoudt de traditionele opsplitsing tussen bron en preview panelen bovenaan en de track tijdlijn onderaan.

Basis- en geavanceerde tools

De basistools van PD 14 maken het makkelijk om belichting en kleur aan te passen en een video te stabiliseren. Twee handige nieuwe features om filmpjes in elkaar te steken, zijn Express Project en Magic Movie Wizard. Hierbij krijg je diverse sjablonen voor verschillende shots in een bepaald soort film – denk aan een close-up of actieshot – die je kan invullen met videocontent en waar dan meteen gepaste transities en achtergrondmuziek aan worden toegevoegd. Verder is er ook een apart scherm op te roepen in PowerDirector waar je correcties kan uitvoeren en effecten kan toevoegen, specifiek voor materiaal van actioncamera’s. Multicamondersteuning maakt het daarnaast mogelijk om een video samen te stellen uit diverse shots die tegelijk gemaakt werden: je kan tot vier films samensmelten.

[related_article id=”176270″]

Ook voor pro’s die graag de details van hun video’s onder controle hebben, biedt Cyberlink de noodzakelijke instrumenten. Je hebt de keuze uit meer dan 100 transities en special effects die je via keyframe editing kan toevoegen. Is dat nog niet genoeg, dan staat PD 14 je ook toe om plug-ins te installeren van Pixelan en ProDAD. Verder bevat het programma 4K en 3D-ondersteuning.

Racekampioen

Maar hét punt waarop Cyberlinks PowerDirector 14 de concurrentie compleet achter zich laat, zijn de prestaties van het programma. De gewone rendering van PD 14 gaat sowieso sneller dan andere programma’s, maar met de turboknop ingedrukt, wordt de voorsprong belachelijk. Onze proeffilm werd in 2:15 minuten omgezet.

Ondanks het feit dat de interface soms wat ingewikkeld kan worden en dat de software tijdens het testen een zeldzame keer crashte, blijft Cyberlink PowerDirector de referentie in zijn productcategorie. Een topprogramma dat voor elke video-enthousiast het overwegen waard is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business