Reviews

Review BullGuard Antivirus 2016: Sterke stier

Voordelen
Goede scores testlabs
Goede antiphishing
Blokkeert gevaarlijke sites
Nadelen
Spamfilter laat spam door
Trage scan
Imperfecte verwijdering malware
Aanbevolen prijs: €29,95 per jaar
Waar te koop?
Totaalscore 8
Tegenwoordig wordt het internet geteisterd door malware en cybercriminaliteit. BullGuard wil je hier tegen beschermen.

[related_article id=”174468″]

In het startscherm van BullGuard staan zeven beveiligingscomponenten waaruit je kan kiezen. Enkel de twee eerste opties, antivirus en spamfilter, werken daadwerkelijk. Wanneer je op één van de andere functies klikt, zal je naar een winkelpagina worden geleid.

BullGuard krijgt erg goede scores van onafhankelijke testlabs. Van de laatste 12 tests van Virus Bulletin nam BullGuard deel aan zeven, waar de software telkens een VB100-certificaat kreeg. Bij AV-Test kreeg de software 16,5 punten op 18 en AV-Comparatives beloonde BullGuard tweemaal met een Advanced+- en drie keer met een Advanced-certificaat. Met deze scores doet BullGuard het stukken beter dan het gemiddelde, maar de software van Bitdefender en Kaspersky doet het consequent beter.

Malware blokkeren

Tijdens onze eigen malwaretests deed BullGuard Antivirus het vorig jaar slecht. Niet alle malware werd geblokkeerd en het programma liet regelmatig de keuze aan de gebruiker om te beslissen of een bestand in quarantaine geplaatst diende te worden. De versie van dit jaar doet het gelukkig stukken beter. Wanneer ik de map met malwarebestanden opende, blokkeerde BullGuard 79 procent hiervan binnen enkele minuten. Bovendien detecteerde de software nog extra kwaadaardige bestanden, nadat deze waren begonnen zichzelf te installeren.

Eén van de malwarebestanden bleek echter te sterk voor BullGuard. Het programma probeerde de software meermaals tevergeefs het zwijgen op te leggen. Op slechts vijf minuten tijd werden hierover 2.500 notificaties gemaakt. Bovendien zorgde de worsteling ervoor dat mijn systeem traag werd.

Waar de software echt in uitblonk, was het blokkeren van kwaadaardige URL’s. De software stopte 90 procent van de malwaredownloads. Meestal deed de applicatie dit door te voorkomen dat de browser ooit op de gevaarlijke pagina belandde. Dit is een erg goede score. Enkel Norton en McAfee doen het lichtjes beter met een detectieratio van 91 procent.

[related_article id=”179579″]

Phishing en spam

Behalve je beschermen tegen kwaadaardige sites, detecteert BullGuard eveneens phishing. Om deze functie te testen, opende ik honderd geverifieerde phishingsites. BullGuard wist hiervan de meeste te detecteren, waardoor het programma het slechts zes procent slechter deed dan Norton. Hiermee laat BullGuard zo’n 75 procent van antivirussen die we de laatste tijd hebben getest achter zich.

Verder zorgt de safe browsing-functie ervoor dat links in Google, Bing, Yahoo en Facebook worden voorzien van gekleurde icoontjes. Wanneer je met je cursor op een rood icoontje gaat staan, zal er een uitleg verschijnen over waarom deze link gevaarlijk is.

Een laatste functie die in het basispakket van BullGuard vervat zit, is een spamfilter. Deze filter is geïntegreerd met Microsoft Outlook, Windows Live Mail en Thunderbird. Tijdens onze tests werd geen enkele geldige mail als spam aanzien. Wel liet BullGuard tien procent spam langs zich heen glippen. Dit is een degelijke score, waarmee de antivirus het beter doet dan het gemiddelde. Wel zijn er wederom applicaties die het net iets beter doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business